Почела сетва пшенице, киша ратарима квари посао 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Почела сетва пшенице, киша ратарима квари посао
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
20.10.2020 | 0 коментар(а)



У Србији је почела јесења сетва жита, а у плану је да се засеје око 600.000 хектара, што је за око 30.000 хектара више него
Фото: Илустрација, ГЗС

прошле године, каже Вукосав Саковић из Удружења Жита Србије.

Оптималан рок за сетву је почео 5. октобра, и траје до 25. октобра, рекао је Саковић за Танјуг и навео да у пракси сетва жита траје цео октобар и новембар у зависности од временских прилика.

Напоменуо је да ове године временске прилике не иду на руку сетви због кише.

За сада је, каже, пшеница засејана на 10 одсто планираних површина.

Саковић је рекао да су произвођачи ове године показали веће интересовање, па је могуће да се засеје можда нешто више од 600.000 хектара у зависности од временских прилика.

Упитан колика је потражња за пшеницом на тржишту, с озбиром на пандемију корона вируса, Саковић наводи да је регионално тржисте доста „мирно“ и да нико не прави залихе, али да је ситуација другачија на великим светским тржиштима.

„Велика светска тржиста, попут Кине, Египта и Блиског Истока праве залихе, купују више него у истом периоду прошле године. Не зна се каква ће ситуација бити у вези са пандемијом корона вириса. Проблеми су и са траснпортом, па желе да се обезбеде на време“, каже Саковић.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


psenica setva poljoprivreda

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.454.373 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)