Ужице део пројекта „Донирај плазму, спаси некоме живот” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ужице део пројекта „Донирај плазму, спаси некоме живот”
Trenutno na sajtu: 409       |       Podeli:
03.12.2020 | 0 коментар(а)



Ужице - Национална кампања у Србији под слоганом „Донирај плазму спаси неком живот”

покренута је у априлу ове године. Служба за трансфузију крви Ужице је пети центар који је укључен у овај пројекат владе.

Прикупљање реконвалесцентне плазме од донора који су прележали ковид инфекцију почело је у октобру. Добровољни давалац крви Самер Метовић из Сјенице међу првима се одазвао на позив и донирао крвну плазму за лечење новооболелих од Ковида19.

„Био сам болестан у јулу од короне, и због потребе сада сам дошао да дам плазму за лечење осталих људи. Позвао бих све људе добре воље који имају и могу да дају плазму да дођу,“ апеловао је Метовић.

Постоје јасни критеријуми ко може донирати плазму. Донори морају бити старији од 18, а млађи од 60 година, са телесном масом изнад 60 килограма и добрим венским приступом. Потенцијални донор мора да буде без хроничних, малигних и аутоимуних болести.

„Давање плазме траје од 40 до 60 минута, потпуно је безбедно за даваоца. Било би добро да су већ једном давали крв па знају уопште какав је то осећај дати плазму. Плазма се за 48 сати надокнади тако да је потпуно безбедно. За сада постоји заинтересованост, али позивам људе који се добро осећају, који су прележали ову инфекцију, могу да нас конктактирају за било какво питање, имаћемо одговор на њихова питања и да се на тај начин договоримо да обавимо један детаљан лекарски преглед уколико се добро осећају а да 14 дана немају никакве симптоме болести”, каже др Ивана Филиповић, трансфузиолог ОБ Ужице.

Детљана анализа терапијског учинка примењене плазме биће позната у скорије време. Незванични подаци су охрабрујући.

Сви заинтересовани донори се могу обратити на број телефона 19819 или на сајту Донирај плазму.

 

Златибор пресс / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice projekat doniraj plazmu spasi nekome zivot

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.248.254 посета
Тренутно на сајту: 409 посетилац(a)