Томашевић: Двери говоре неистине и глупости, Обрадовић вапи за медијском пажњом  

Томашевић: Двери говоре неистине и глупости, Обрадовић вапи за медијском пажњом
18.11.2015. 10:27 | 20 коментар(а)Пријепоље – Поводом саопштења покрета Двери у коме се наводи да општинска власт у Пријепољу без знања јавности мења симболе општине,
Председник Скупштине општине Пријепоље Вукосав Томашевић, фото: ГЗС

избацујући Белог Анђела из обележја, огласио се и председник пријепољске Скупштине и члан Комисије за припрему предлога симбола, Вукосав Томашевић.

Томашевић у свом обраћању медијима тврди:

Гомила лажи, глупости и бесмислица - то је садржај јучерашњег саопштења Општинске организације Двери у Пријепољу, објављеног на сајту Двери и на неким порталима под насловом "Коме у Пријепољу смета Бели Анђео" и са поднасловом "У Пријепољу власт без знања јавности мења општинске симболе",.

Као члан Комисије за припрему предлога симбола општине Пријепоље, дужан сам да реагујем на ове лажи и подвале Двери, не само да бих заштитио себе и странку коју припадам, већ првенствено ради истине и јавности.

Низ лажи Двери почиње тврдњом да локалне власти у Пријепољу "испод жита, преко ноћи, у прљавој работи, без консултовања академске и интелектуалне јавности, покретања јавне расправе, покушава да неопажено провуче промену симбола општине", а завршава се неистином да мени и Демократској странци Србије "смета и боде очи" Бели Анђео у грбу Пријепоља.

Поступак промене симбола се спроводи легално и јавно

Истина је сасвим другачија, а (врло лако проверљиве и документима аргументоване) чињенице кажу следеће:

Поступак промене симбола општине Пријепоље спроводи се потпуно легално, јавно и транспарентно, у свему у складу са законима Републике Србије. Комисија за припрему предлога симбола општине Пријепоље формирана је одлуком Скупштине општине Пријепоље, након скупштинске расправе одржане 30. јуна 2014. године, уз присуство медија и јавности и уз директан ТВ пренос.

Решење о именовању Комисије објављено је у Службеном гласнику општине Пријепоље 4. јула 2014. године, уз утврђен мандат и задатак Комисије да "припреми и предложи Дан општине Пријепоље, садржину, изглед и употребу симбола општине - грба и заставе, у складу са законом и Статутом општине Пријепоље и одговарајућим историјским и стварним чињеницама и не смеју се вређати општи државни интереси, национална и верска осећања и јавни морал".

Комисија је одржала више састанака, у свој рад укључила компентентне институције (Музеј у Пријепољу, Историјски архив Дубровника, Српско хералдичко друштво...), што је резултирало једногласним утврђивањем предлога Дана општине Пријепоље, који ће, сходно ставу Комисије ићи на јавну расправу, а затим у скупштинску процедуру, опет уз присуство јавности и директан ТВ пренос.

Када је у питању грб општине, дилему да ли да расписујемо јавни конкурс или да овај посао поверимо струци, Комисија је решила одлуком да овај посао повери Срском хералдичком друштву (СХД), са којим је склопљен Уговор о изради предлога идејног и ликовног решења грба и стега општине Пријепоље.

Претходно, у допису број 020-126/14 од 30. априла 2015. године, којим су дате препоруке, тј. пројектни задатак СХД, а који сам лично потписао, стоји, цитирам "Овај простор (Пријепоље) је колевка српске државности, културе и цркве, манастир Милешева је гробно место Светог Саве, са чувеном фреском Бели Анђео, где су крунисана два краља Владислав и Твртко, а ту је радила и друга штампарија код Срба, једна од најстаријих у Европи."

О раду Комисије у више наврата извештавали су локални медији, а одговарано је на одборничка питања на седницама СО Пријепоље. Председник Комисије и ја у више наврата давали смо информације и изјаве медијима, као на пример приликом потписивања Уговора са СХД или захтева надлежном Министарству поводом сагласности за Дан општине. Ко год је био заинтересован, у сваком тренутку могао је да добије све релевантвне информације и документацију о раду Комисије.

На четири радна предлога грба нема Белог Анђела

По слову уговора, СХД је половином прошлог месеца доставило четири радна предлога грба општине Пријепоље са образложењем. Ни на једном од њих - и ту би Двери, да су желели истину, били у праву - нема Белог анђела.

Грб општине Пријепоље

Након обога, обавио сам телефонски разговор са председником СХД-а указујући му на чињеницу да на предлозима нема Белог анђела. Одговорио је да су се у оквиру хералдичке науке определили за нови приступ симболици манастира Милешеве, те су то изразили на својим предлозима. На моје инсистирање, ипак се сложио да треба "вратити" Белог анђела у грб општине Пријепоље, те је затражио да о томе поднесемо званични захтев.

Сигуран сам да ће г. Марко Драшковић, са којим се нисам видео нити чуо после овог разговора, а коме се извињавам због помињања његовог часног имена у овом контексту - но морам, истине ради - потврдити истинитост ових мојих речи.

Након тога, одржане су две седнице Комисије, на којима сам говорио да не може постојати грб Пријепоља без Белог анђела. На последњој седници, кратко парафразирам себе, рекао сам да ни ја ни ДСС, ни било која српска странка ни било који Србин никада неће гласати нити прихватити грб Пријепоља без Белог анђела. Објашњавао сам да Бели анђео није само симбол православља и Срба, већ је прерастао у универзални симбол Европе и човечанства, и да је прва, неизбежна асоцијација на Пријепоље без обзира на било чију националну, верску, политичку или другу припаност.

Још није постигнут компромис са бошњачким партијама

Моје ставове, уз суштински небитне разлике, подржали су представници СРС И ДС. Представници бошњачких странака делимично су прихватили моју аргументацију, али нисмо могли да постигнемо суштински компромис, па је састанак завршен закључком да се обави нови круг политичких консултација, у оквиру владајуће коалиције у Пријепољу.

Комисија је, такође, усвојила став да се организује јавна расправа када се (односно ако се) утврди заједнички предлог за  нови грб општине Пријепоље.

О свему овоме постоји записници са седница Комисије, а све моје наводе, сигуран сам, потврдиће сви чланови и секретак Комисије.

Овде престаје потреба за утврђивањем истине, а почиње политика, и то мојим питањем откуда су и баз зашто сада Двери извукле ову тему, и зарад чега и у чијем интересу су пласирале ове лажи, и куда то води?

Патриотски блок само на папиру, уместо договора Обрадовић тражи медијску пажњу

Да ли је овим поводом било ко из Двери консултовао било кога из ДСС у оквиру сарадње зване Патриотски блок, пре него што је председник Двери Бошко Обрадовић интервенисао да се све ове лажи објаве на порталу Глас западне Србије?

Такође питам, зашто Двери у Пријепољу јавну активност углавном усмеравају на компромитацију ДСС и СРС, а никада ни једном речју нису устали против СНС и Александра Вучића? Је ли то зато што, по тврдњама пријепољских напредњака, локални представници Двери свакодневно "гребу" по вратима њихове канцеларије, молећи их за коалицију на локалним изборима? Где је ту Патриотски блок?

На крају, сасвим лично, (дис)квалификације типа "да у тренутној пријепољској власти нема разумних бића" или "прљаве работе пријепољских властодржаца" припадају "Фарма - Парови" вокабулару и менталном склопу њихових аутора и најбоље сведоче о њиховој друштевној и културолошкој позицији.

А што се тиче поруке "ако они ућуте, камење ће повикати" јеванђелисте из Двери подсећам "ко се мача лати, од мача ће страдати".

Када је пак у питању завршна порука Двери да ће српским политичарима у Пријепољу, значи мени, "плодови вашег баштонванлука олупати о главу" обавештавам Двери да сам своју главу, част, образ, породицу и Странку бранио од много јачих и силнијих од њих.

Па ако су баш беспослени и залудни, а чини ми се да јесу - нека изволе да пробају.

Вукосав Томашевић,председник СО Пријепоље и члан Председништва ДССПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (20)

 • Објектив      | 19.Nov 2015.11:40 h

  Наравно да нико нормалан неће гласати за Грб Пријепоља из ког неко хоће да избаци најпрепознатљивији симбол-Белог анђела из Милешеве.Али, у нормалној процедури треба доћи до решења које садржава и симболе Бошњака из овог краја Србије који би се нашли на Грбу заједно са Белим анђелом као универзалним симболом Европе и света.При тражењу идејних решења треба тражити помоћ стручних институција(и г.Д.Ацовића персонално),обавити јавну расправу и заједничко решење које подједнако прихватају и Срби и Бошњаци и Црногорци и Роми и сви други грађани који живе на подручју општине Пријепоље-усвојити на Скупштини општине,уз претходно добијену сагласност надлежног Министарства и Владе РС. Што се тиче Дана општине-неоспорно је и најприхватљивије свима да то буде датума са најстаријег историјског документа у коме се помиње Пријепоље-за сада је то документ из Дубровачког архива са датумом 7.јули 1343.године.Ако кад дођемо до старијег документа онда треба и овај датум мењати. Иначе,поштовани г.Томашевићу,председниче СО Пријепоље,одличан,објективан,културан и аргументован текст сте написали.Право и корисно реаговање!
 • PEDJA      | 19.Nov 2015.08:58 h

  Pa gospodine Tomasevicu ti jesi pismen a u ovom tekstu sam sebe demantujes,dobili ste cetiri predloga nigde nema BELOG ANDJELA,kome prodajes maglu,hoces Srpsku listu prazna prica i čista izdaja,predhodna vlast sa SNS je bila DNO a vi ste DNO DNA.PODRSKA ZA DVERI!!!!
 • profesor Bjelom anđ      | 19.Nov 2015.08:24 h

  da li "dveri" isto danas ratmišljaju o Bijelom anđelu kome crkva polomi krila i uprlja svu njegovu ljepotu nagrađujući s njime kačavendu
 • Огњени      | 18.Nov 2015.21:22 h

  Вукосаве,први си у Скупштини подржао предлог да се мења постојећи грб Пријепоља који сигурно никоме није сметао и који спада међу најлепше грбови у Србији и са тобом је то још више подржао Деспот.То вам је наредио Еко и Ханка.Зашто у претходном мандату то питање није завршено када у власти били СНС и СПС.Зар је по звонари у Милешеви препознатљиво Пријепоље,срамота.Цео мандат си само радио да узмеш што више дневница и на штету срба.
 • Крст      | 18.Nov 2015.20:50 h

  Шта то причаш Вукосаве какав ти несрећни Србин ко зна да ли си и крштен ако те нису где кријући крстили. Признај поштено" реко Еко" и бар се небламирај кад ми то знамо и без тебе.
 • ПУТИН-РУС      | 18.Nov 2015.20:46 h

  ВУКОСАВЕ МАЛО СИ СЕ ЗАИГРАО,НИСУ ТИ ДВЕРИ ЕКО ХОЏИЋ ,ПОЛАКО И СТРПЉИВО ДВЕРИ,НАЧЕТИ СУ СДП ПРИВЕСЦИ,НЕ ПОМАЖУ БОТОВИ СДП ШТО БРАТУ ВУКОСАВУ ПОМАЖУ,БЛИЗУ ВАМ ЈЕ КРАЈ,ОСЕЋА СЕ У ВАЗДУХУ,КО НЕВЕРУЈЕ НЕКА ПРОШЕТА КРОЗ ПРИЈЕПОЉЕ ПА ЋЕМУ БИТИ ЈАСНО
 • Istina      | 18.Nov 2015.20:39 h

  Stvarno sramota nikome nije smetao simbol belog andjela sa se nasao neki ko pa kuva da bi pokazo da je on sad glavni babo no bolje da necacka mecku
 • Istina      | 18.Nov 2015.20:34 h

  Stvarno je sramota menjati sad posle toliko godina simbole grada koji nisu smetali nikome a sad neki eko. .hoce da d
 • gradjanin      | 18.Nov 2015.18:50 h

  Tako je Vukosave, napokon se oglasi, previse si cutao.Svaka ti je na mestu.Obrazovan, pismen, kulturan, promisljen, dostojanstven, pravi gospodin i srpski domacin i po znanju, i po ponasanju i po imetku. Udri istinom ovaj olos i nesoj.
 • Vrbovo      | 18.Nov 2015.18:29 h

  Mogu Dveri progrebati ili proglodati vrata na kancelariji SNS,oni ih nece uzeti u koaliciju.Kome trebaju politicari koji ne mogu da budu izabrani u savet mesne zajednice.
 • ozna-dozna      | 18.Nov 2015.17:59 h

  je li istina da si se skolovao za vreme komunista u nekim posebnim skolama, i da si najvise marksizam gotivio,a sad se zrtvama i teroru komunista rugas.prevrcu im se kosti posto si sad zakled cetnik,e moja Srbijo medju sljivama
 • Цвијовић.М      | 18.Nov 2015.16:41 h

  каква брука од ткзв.Српске листе,па ви само са Еком Хоџићем сарађујете,открили сте карте коначно Вукосаве Томашевићу и Зоране Деспотовићу,ОСТАВКА ДА ИДЕ,МОМЕНТАЛНО,Подршка за Бошка и ДВЕРИ..
 • razum      | 18.Nov 2015.14:34 h

  procitajte clanak pa onda komentarisite. izgleda da je sindrom sns botova presao na vas iz dveri, po sablonu komentariste nebitno sta pise u tekstu.
 • DIVAC.MIRE      | 18.Nov 2015.13:48 h

  SAD SE VIDI SAD SE ZNA, KO SE KOME DOPADA, OGOLILI STE SE, PAO SNEG PA MEDA SAPE POKAZAO,DESPOTE I VUKOSAVE VI STE OTPRILIKE KOD JAMBOLIJE NA PLATNOM TROSKU A SVE O BUDZETU GRADJANA PRIJEPOLJA,O S T A V K A
 • KOLOVRAT      | 18.Nov 2015.13:46 h

  PADA VLADA,STA TO PADA,PADA VLADA,SRAM TE BILO DESPOTE I KOREJA
 • CAFIR      | 18.Nov 2015.13:46 h

  I TI DESPOTE I VUKOSAVE,VISTESRPSKA LISTA,JAO MENE MAJKO,BOLJI BI NAM MUFTIJA BIO,PUNA PODRSKA ZA DVERI,SAMO NAPRED I OVU FIRMU SRS-DSS SMENITE
 • КАМЕНОГОРЦ      | 18.Nov 2015.13:43 h

  ИМА 4 СИМБОЛА АНЕМА БЕЛОГ АНЂЕЛА,ПА КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД,КОМЕ БРЕ КОРЕЈА ПРОДАЈЕШ ТИ МАГЛУ,ОСТАВКА,ОСТАВКА,ОСТАВКА
 • Залужани      | 18.Nov 2015.13:42 h

  вУКОСАВЕ,вУКОСАВЕ,вУКОСАВЕ,дЕСПОТЕ,дЕСПОТЕ,дЕСПОТЕ,СПРЕМИТЕ СЕ ЕТО НАС СТИЖЕМО НА ПРОТЕСТЕ А ВИ ОДЛИЧНО ЗНАТЕ КО СУ СРБИ ИЗ ЗАЛУГА,БИЋЕ ОВДЕ СВАШТА КОШТО ВИДИМ ЈА,АЛИ СУ БРАЋА СПРЕМНА НА ГОТОВС ДА ВАС СПАКУЈЕМО И СМЕНИМО ИЗ ОПШТИНЕ,ПАЗ ПАЗ ШТА РАДИТЕ..
 • DVERI-PB      | 18.Nov 2015.13:34 h

  IZDAJNICE SRAM TE BILO,OVO TI JE KRAJ SAMO DA ZNAS,SRAMOTA ZA DSS I PRIJEPOLJE,PUNA PODRSKA ZA PUSKICA I DVERI PRIJEPOLJA
 • Danko      | 18.Nov 2015.11:42 h

  Heraldicko drustvo izradilo 4 varijante grba bez Belog andjela i Tomasevic hoce sad da objasni da nema veze sa tim... aj vazi •  

   


   

  © Глас Западне Србије
  Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
  060 5000 150, 032 347 001

  Импресум

  Статистика сајта:
  Прес: 72.759.228 посета
  Тренутно на сајту: 111 посетилац(a)