Корона прекинула традицију обележавања вашара у Тополи дужу од једног века 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Корона прекинула традицију обележавања вашара у Тополи дужу од једног века
Trenutno na sajtu: 836       |       Podeli:
31.10.2020 | 0 коментар(а)



Топола – На данашњи дан у Тополи се обележавао вашар Свети Лука. Ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона,

као и претходна три, и овај вашар није одржан.

„Историја народног окупљања, вашара (панађура) је у Тополи веома богата. Још из турског тефтера из 1476. године, бележи се панађур у Жабарима. Варош Топола добија панађур 1843. године, за време кнеза Александра Карађорђевића и одмах постаје један од најјачих у тадашњој Србији. Ове године, а на основу препоруке Кризног штаба Владе Србије, није одржан ни један од четири вашара у Варош Тополи, као ни вашари у Наталинцима, Жабарима, Шаторњи. Разлог је јасан, здравље грађана нам је прече него некаква финансијска зарада која није ни занемарљива, а која се оствари одржавањем вашара“, рекао је за ТопПрес Игор Петровић, председник општине Топола.

Председник општине Топола Игор Петровић, фото: ТопПрес

Према подацима из Туристичке организације „Опленац“ Топола, просечно на сваком вашару буде између 150 и 200 излагача.  Износ за закуп места, који се наплаћује у општини Топола по вашару је од 250.000 – 350.000 динара. Рачуница је јасна, за три вашара која нису одржана општина је на губитку око милион динара.

„Ове године, једна од најпрестижнијих манифестација у Србији, Опленачка берба је ипак одржана у измењеном облику. По томе смо јединствени, одржан је саборски део манифестације, а саборовање је један од саставних делова вашара од настанка. Надам се да ће следеће године Србија, а и читав свет, победити пандемију ковид вируса и да ће се поново живот вратити у некадашње токове, па са тим и одржавање вашара у општини Топола“, рекао је први човек општине Топола.

Иначе, у Тополи се вашар обележава четири пута годишње, 12. јула – Петровдан, 21. септембра – Мала Госпојина, Опленачка берба и 31. октобра – Свети Лука.

ГЗС/ ТопПрес

Вашар у Тополи, архивска фотографија/ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Vasar topola korona tradicija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.051.850 посета
Тренутно на сајту: 836 посетилац(a)