Бошњак који се борио против ОВК и НАТО на Косову добија улицу у Новом Пазару? 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Бошњак који се борио против ОВК и НАТО на Косову добија улицу у Новом Пазару?
Trenutno na sajtu: 626       |       Podeli:
28.10.2020 | 0 коментар(а)



Нови Пазар - Мурска улица убудуће ће се звати Улица Насера Вучеља, по Новопазарцу који је као припадник Војске Југославије

погинуо током битке за караулу Кошаре, 1999. године, сазнаје радио Сто плус.
Одлуку о промјени назива ове улице разматраће одборници локалног парламента јер је Комисија за културно-хисторијске споменике и давање назива улицама и трговима усвојила захтјев породице Вучељ и Војске Србије да се Мурска улица, у којој је живео, назове по Насеру.

Зелено свјетло за промјену назива улице дало је и Министарство државне управе и локалне самоуправе и поред негативног мишљења Бошњачког националног вијећа (БНВ) и Савјета за међунационалне односе за која је навело да “нису правно обавезујућа”.

Вијеће је у образложењу негативног мишљења навело да, имајући у виду да је Влада Србије приступила ажурирању адресног регистра, Град Нови Пазар треба да изради приједлог одлуке о именовању свих улица у граду чиме би се ријешили сви појединачни случајеви.

Насер Вучељ погинуо је 19. априла 1999. године у реону Маја Глава, током битке за караулу Кошаре. Био је припадник 125. моторизоване бригаде. Имао је 21 годину.

Битка на Кошарама почела је 9. априла 1999. године и трајала је 67 дана.
Караула Кошаре налазила се између Пећи и Ђаковице, на Јуничкој планини (дио планинског венца Проклетија), на само 200 м од државне границе са Републиком Албанијом.
У бици на Кошарама погинуло је 108 војника СР Југославије. Просјечна старост палих бораца била је 25 година. Највеће бреме борбе понијели су младићи који су у том тренутку били на редовном одслужењу војног рока.

Док су млади војници, остављени да бране границу у караули Кошаре и на Паштрику гинули тог прољећа 1999. године, на Косову су се дешавали злочини под командом њихових високих официра који ће касније бити осуђени пред Међународним судом у Хагу за протеривање стотине хиљаде Албанаца, убијање цивила и премјештање њихових тијела у масовне гробнице у Србији, како би се сакрили злочини.

ГЗС/Радиостоплус




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pazar ulica kosare

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.218.268 посета
Тренутно на сајту: 627 посетилац(a)