Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић: Буџет за 2021. годину биће развојни 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni             

 
Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић: Буџет за 2021. годину биће развојни
Trenutno na sajtu: 457       |       Podeli:
26.11.2020 | 0 коментар(а)



Гостујући у емисији Градске теме медијске мреже Инфо24, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић
Фото: ГЗС

изајвио је да неће бити резова у буџету за 2021. годину.

„Ми смо већ представили у нашој предизборној кампањи план средњорочног развоја општине Горњи Милановац и ми већ идемо тим корацима, тим путем, да све оно што смо обећали и урадимо. И следећи буџет ће бити сигурно развојни. Гледаћемо да уштедимо сваки динар где можемо да капиталне инвестиције и све оно што се тиче грађана општине Горњи Милановац не трпе“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је по други пут изабаран за председника горњомилановачке општине након што је Српска напредна странка на локалним изборима у јуну однела убедљиву победу.
„Први пут од увођења вишепартијског система у Србији, први пут је једна странка у Горњем Милановцу, а то је Српска напредна странка, добила апсолутну већину. Али то нас није полакомило, нисмо ми на власти ради нас већ грађана Горњег Милановца“, истакао је Ковачевић.

Подсетио је да је на тим изборима кандидован развојни план на пет година, као и да су направили коалициону власт са Социјалистичком партијом Србије.
„Задовољан сам што су грађани Горњег Милановца препознали у нама људе који могу успешно да воде локалну самоуправу и у наредне четири године и ја им се јавно захваљујем и надам се да ћемо оправдати њихово поверење“, поручио је Ковачевић.
Говорећи о важности изградње путне и друге инфраструктуре, Ковачевић је још једном указао на значај ауто-пута Милош Велики.

„Мислим да су ауто-путеви и изградња инфраструктуре од јако великог значаја за развој читаве Србије поготову што се сада мали градови, као што је Горњи Милановац, спајају ауто-путевима и то је нешто што ће допринети вишеструком развоју Горњег Милановца, што ће допринети да млади људи не одлазе из Горњег Милановца, него да се враћају. Сада ви можете, као у неким западним земљама, да радите у Београду а живите у Горњем Милановцу и све ће то бити израженије“, рекао је Ковачевић.

Ванредно стање уведено на почетку епидемије корона вируса одложило је за три до четири месеца реализацију пројекта изградње приступне саобраћајнице ауто-путу Милош Велики.

Недавно су одборници Скупштине усвојили компелтну документацију неопходну за почетак градње тог путног објекта.

„Што се тиче општине Горњи Милановац ми смо потпуно спремни за градњу приступне саобраћајнице…очекујем да најкасније на пролеће крену радови на изградњи приступне саобраћајнице“, изјавио је Ковачевић.

Додао је да ће се радити модерна саобраћајница која би у пуном профилу требало да буде завршена за најдуже годину и по дана.

Упркос пандемији Ковида-19, горњомилановачка привреда је функционисала и свих 15.500 запослених је радило, а поједине компаније су забележиле и раст од 20%, рекао је Ковачевић.

Он је казао да је већ спремна и сва планска докуменатција за индустријску зону Срчаник и да су већ многе домаће компаније исказале потребу за проширење пословних капацитета.

„Чим завршимо приступну саобраћајницу, кренућемо у комунално опремање те нове индустријске зоне и понудићемо је наравно прво нашим заинтересованим компанијама које већ послују у Горњем Милановцу“, нагалсио је Ковачевић.
Занимљиво је да су у последње две године у Горњем Милановцу велики домаћи и светски позанти трговински ланци изградили своје малопродјане објекте (Лидл, Дис, Шоп парк) чиме је мала незапосленост од 4% још више снижена.

„Где год долазе велики трговински ланци, ту се претпоставља да грађани имају могућност веће потрошње“, оценио је Ковачевић.

Председник општине Горњи Милановац сматра да је оснивање Привредног савета, као саветодавног тела општинској власти, дало нову снагу међусобним односима и да је остварена сарадња на високом нивоу.

Поновио је да је из локалне касе у последње четири године издвојено 250 милиона динара за директна подстицајна средства за развој пољопривреде а завидан износ средстава опредељен је и ове године.

„Пољопривредним произвођачима је исплаћено онолико колико им је обећано на почетку године а то је 55 милиона динара директних субвенција. Све остале трошкове смо смањивали али буџет за пољопривреду нисмо“, навео је Ковачевић.

Потврдио је да никада више туриста није било у селима као ове године и додао да на подручју Горњег Милановца има преко 400 регистрованих сеоских домаћинстава која се баве туризмом.

„Њихови капацитети у једном моменту током лета су били сви попуњени“, нагласио је Ковачевић и подсетио да другу годину за редом општина субвенционише категоризацију обејката.

Први човек Горњег Милановца је навео да је у средњорочном плану развоја општине предвиђен и додатни развој туризма а три тачке ослонца су Таково, Рудник и Прањани.
На Руднику се већ реализују два капитална пројекта, изгадња визиторског центра и отворених базена који би у зависности од временских услова и епидемиолошке ситуације требало да буду завршени половином следеће године.

Са представницима Јавног предузећа „Скијалишта Србије“ разговара се о постављању мале жичаре и оспособљавању једне стазе за децу како би научила да скијају.

У Прањанима је већ изграђен спомен комплекс посвећен мисији Халијард из Другог светског рата, као и писта за мале, спортске авионе. У току су разговори о формирању и аеро клуба како би туристима било омогућено панорамско разгледање општине, а најављени су и додатни садржаји као што су конференцијске сале и ресторани.
Ковачевић је истакао Сабор виолиниста Србије као туристички адут који се у Прањанима доржава већ две године и окупља десетине хиљада посетилаца.

Говорећи о текућим пословима, Ковачевић је нагласио да је ове године рекордан број улица (12 или 13) реновиран или су урађене нове и да је преостала реконструкција још две, рекавши да никада није било веће улагање што се тиче градског подручја.
У Брђанима се коначно решава деценијски проблем са водоснабдевањем и до краја ове или почетком наредне године сви становници тог места ће добити воду са Рзава.
Изградња затвореног базена одложена је за наредну годину.

Говорећи о актеуелној епидемиолошкој ситуацији, Ковачевић је рекао да има потпуно поверење у српске лекаре и здравствени систем.

„Верујем, када буду све институције државе Србије одобриле вакцину да се кроисти против вируса Ковид-19 да ће то бити најбезбеднија вакцина која постоји. Јављам се као први да је примим, верујем нашим лекарима и нашим институцијама“, закључио је на крају Ковачевић.


ГЗС/ГМ ПРЕСС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DEJAN KOVACEVIC GORNJI MILANOVAC BUDZET

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.391.176 посета
Тренутно на сајту: 456 посетилац(a)