Поп није извор за „Википедију” 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Поп није извор за „Википедију”
Trenutno na sajtu: 328       |       Podeli:
25.10.2021 | 1 коментар(а)



Чачак – Зоран Маринковић, запослен у Међуопштинском историјском архиву у Чачку, уочио је на интернет страницама

разлике о дану рођења знамените српске и завичајне сликарке Надежде Петровић. Тако у одредници на енглеском о Надежди, на електронској енциклопедији „Википедија” (https://en.wikipedia.org/) стоји да је рођена 11. или 12. октобра 1873. године у Чачку, док у одредници на српском (https://sr.wikipedia.org/ ) пише да је дан њеног рођења 12. октобар, а као извор за тај податак наведено је „Миљковић 2007”.

-Администраторима Википедије на српском послао сам поруку наводећи да у матичној књизи рођених цркве у Чачку стоји да је Надежда, кћерка Димитрија и Милеве Петровић, рођена 29. септембра 1873. у Чачку. Како је тада важио јулијански календар, а разлика у данима у 19. веку била је 12 дана, то значи да је она рођена 11. октобра – каже Маринковић за „Политику”.

Он је, уз речену поруку, Википедији приложио и скенирани документ из матичне књиге рођених која се чува у Међуопштинском историјском архиву у Чачку, где је уписаана Надежда Петровић.
Међутим, из енциклопедије је добио следећи одговор:
„На `Википедији` не практикујемо коришћење примарних извора, већ секундарних или терцијарних. Другим речима, није прихватљиво користити матичне књиге јер Википедијанци и читаоци чланака нису подобни за верификацију и евалуацију таквих извора, тако да је потребно да се за извор користи нека стручна публикација, која наводи тај датум рођења”.

-Разумем да енциклопедија има и користи своја правила, али ми није јасно како црквена књига рођених није веродостојан извор за тај матични податак – каже Маринковић.

Иначе, на интернет страници Уметничке галерије „Надежда Петровић” у Чачку наводи се да је сликарка рођена 11. октобра 1873.

ГЗС/„Политика”. Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Dragan

    Važna su 2 dana?? Moja baba imala lk u kojoj je prijavljena skoro 6 meseci nakon rodjenja,iako je rodjena 18.12.1912.g.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.906.960 посета
    Тренутно на сајту: 329 посетилац(a)