За 30 дана покрећемо производњу руске вакцине? Став лекара јасан - Србија испуњава све потребне услове 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
За 30 дана покрећемо производњу руске вакцине? Став лекара јасан - Србија испуњава све потребне услове
Trenutno na sajtu: 517       |       Podeli:
18.12.2020 | 0 коментар(а)



Ако Србија прихвати да у сарадњи са Русима овде прави њихову вакцину против корона вируса Спутњик-В, већ за 30 дана
Фото: Илустрација, ГЗС

или неки дан више могла би да покрене серијску производњу.
Ово поручује докторка Ана Глигић, наш чувени вирусолог светског гласа која је победила вариолу веру у нашој земљи. Како каже, Србија има све потребне капацитете и што је најважније, стручњаке за масовну израду вакцина на Института за вирусологију, серуме и вакцине "Торлак".
Пре свега, потребно је да држава дефинише да ли то жели и сходно томе да усвоји стратегију. Потом се бира троје вирусолога који се на месец дана шаљу на едукацију у Русију, а затим се уз подршку троје руских стручњака који би дошли у нашу земљу и наравно, потребан материјал започиње с производњом - објаснила је др Глигић. Количина вакцине коју би Србија могла да производи мери се у милионима комада и зависи од сировина и потреба.

 За тачне капацитете "Торлака" морате да питате директорку овог института, али из ранијег искуства знам да бисмо могли не само да израђујемо вакцину за потребе наших грађана већ и за извоз. Ниједна држава, па ни наша, не започиње производњу вакцина само за сопствене потребе јер је то неисплативо, већ да би извозила и зарадила - додаје наша саговорница и подсећа да смо некада "Торлакову" полио вакцину извозили у 30 земаља света. Др Глигић је говорила и о кинеским вакцинама.

Људи су неповерљиви према кинеским вакцинама, али ја сам била у њиховом истраживачком центру и могу само рећи да су међу најбољима на свету - рекла је др Глигић.

На питање с проблемима с транспортом и чувањем "Фајзерове" вакцине, која мора да буде на минус 70 степени, она је нагласила да постоји и друга важна чињеница. Основно правило код оваквих вакцина јесте да се пацијенту мора убризгати најкасније пола сата након отварања бочице, у противном, вакцина губи својства. То не значи да ова вакцина није сигурна, просто је тако дизајнирана - појаснила је др Глигић.

Иако су већ патентирали неколико вакцина против ЦОВИД-19. Руси настављају с истраживањем. како сам прочитала у стручној литератури, они су на добром путу да направе вакцину Урал, која би штитила људе против свих корона вируса, што би било револуционо откриће - закључила је др Глигић.

 

 

ГЗС / Србија данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vakcina ruska korona vakcina

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.168.535 посета
Тренутно на сајту: 518 посетилац(a)