Машина која штампа куће: Објекат од 100 квадрата готов за само 15 сати 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Машина која штампа куће: Објекат од 100 квадрата готов за само 15 сати
Trenutno na sajtu: 608       |       Podeli:
19.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Са револуционарним развојем модерних технологија у 21. веку градња стамбених објеката од блокова



или постављење монтажних кућа постаће прошлост - штампање кућа од бетона постају стварност јер ће се врло брзо захваљујући домаћој памети, креирати машине које ће уместо зиданих, правити штампане куће и то невероватном брзином. 

Никола Ракић рођен у Швајцарској основну и средњу школу завршио је у Србији као и Филолошки факултет, мастерирао је у Швајцарској, али се одлучио да живот настави у својој земљи. Оженио се Чачанком и убрзо упознао групу младих талентованих људи са којима је кренуо у креирање машине која може да штампа бетонске објекте за становање на три спрата за невероватних 15 сати.

„Тренутно радимо на развоју и унапређењу највеће ЦНЦ машине на Балкану, која ће функционисати на принцима 3Д штампача. Габарити ове машине су енормни, висине десет метара као и ширине такође 10 метара и не постоји ограниченост у дужини. Машина нам омогућује да сама може да одштампа објекат од бетона по задатом нацрту и посебној рецептури познате компаније "Лафарге Холцим" фирме која ће испуњавати све ИСО стандарде у погледу квалитета смесе од које се гради", рекао је за РИНУ, Никола Ракић, један од идејних твораца прве машине оваквог типа на Балкану.

Сам објекат се лије на лицу места, постављањем 3Д штампача, лако се транспотује и у чију монтажу су неопходна од 2-4 човека, и траје око три сата.

"Ми сада пројектујемо ту посебну мешалицу која ће правити ту иновативну смесу која је сама по себи термоизалоционог карактера. Машина по нашем прорачуну за један секунд може да излије од 20 до 40 центиметра зида, што би значило да за неких 15 сати рада 3Д штампача може бити готов објекат од 100 квадрата са свим унутрашњим зидовима, а могућност наше машине досеже до градње стамбеног објекта до три спрата", казао је Ракић.

Никола Ракић

Подршку овом пројекту пружили су професори са Машинског факултета који раде на изради софтвера за пројектовање стамбених објеката као и фирма Микро контрол која је задужену за саму аутоматизацију машине.

„Комплетан производ је продукт компаније "NaturaEco" са тимом стручњака, до сада овакав тип машине још нигде није произведен у источној Европи, и сада радимо на добијању свих потребих ИСО сертификата који нам омогућавају да се овај продукт може извозити и ван граница наше земље, што ће у многоме допринети отварању нових радих места", истакао је Никола.

Прве пилот куће у Србије биће изграђене почетком трећег квартала 2021. године у Чачку.

„Имамо подршку града Чачка са којим смо потписали уговору септембру месецу ове године за изградњу првих стамбених објеката величине око 50м2 за социјално најугроженијих грађана. Цена изградње оваквих типова коштаће 195 евра по квадрату", додаје Ракић.

Објекат за становање може да се одштампа у било ком облику, а једина ограничења су да објекат не пркоси законима физике.

Никола који је у Чачак дошао због супруге остао је у овом српском граду, а своје иновативне бизнис идеје реализује у просторијама Научно технолошког парка, где користи канцеларијски и халски простор.

 

ГЗС/РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


masina stampa kuce

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.104.605 посета
Тренутно на сајту: 608 посетилац(a)