Да цео свет разуме шта значи кад неко блене као теле у шарена врата: Маја Змаја илуструје народне изреке 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Да цео свет разуме шта значи кад неко блене као теле у шарена врата: Маја Змаја илуструје народне изреке
Trenutno na sajtu: 476       |       Podeli:
02.08.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Само у Србији можете чути да је неко пустио мозак на испашу, да теле блене у шарена
Маја Стојановић илуструје српске пословице, фото: РИНА

врата и да се столица мора загрејати. Значење ових народних бисера разумеју само људи са овог поднебља, али Маја Стојановић (24) из Чачка свој дар за уметност и цртање усмерила је управо на ове необичне пословице, па ја за њих чуо цео свет, преноси РИНА.

„Било ми је жао да та наша специфичност прође незапажено. Нигде људи немају душу као код нас и по томе и јесмо посебни. Ја сам желела да кроз своју уметност и креативност дам допринос свему томе и мислим да сам кроз илустравање тих народних пословица, на неки начин то успела. Прва моја илустрација била је везана за изреку „сунце бакино“, а онда су се низале многе друге“, рекла је Маја за РИНУ.

Кад теле "блене" у шарена врата, фото: РИНА

Рођена је у Канади, али са 12 година се вратила у Чачак где је завршила Гимназију, а уз помоћ стипендије у Сијетлу је завршила факултет за Визуелну уметност. Ипак, након завршених студија ова поносна Српкиња вратила се у Чачак, родни град својих родитеља. Одлучила је да ствара овде и показала како се и „у свом селу може постати пророк“. Члан је Удружења визуелних уметника Чачак, а у њиховим просторијама налази се и њен атеље.

„Моји родитељи су се препородили кад су се вратили у Чачак и зато је било сасвим природно да након факултета и ја дођем. Само овде имам тај посебан осећај припадности, зато се никад нисам покајала због своје одлуке да се вратим из Америке. Инспирацију за свој посао и цртање чето налазим код бабе и деде на селу, јер код од њих се може чути доста тога“, каже ова уметница познатија и као Маја Змаја.

Кад пустиш мозак на испашу, фото: РИНА

Уз сваку илустрацију коју нацрта и објави на интернету она остави и опис како би и странци знали о чему се ради. Јер, како би без објашањена неко разумео реченицу „кошта те као Светог Петра кајгана“ или „пун ко брод“.

„Својим радовима желим да измамим осмех на лицима посматрача и позитивну емоцију. Сада ми често шаљу изреке из свих делова Србија, које су изузетно сликовите, а бројне нове илустрације угледаће светлост дана“, открива Змаја.

Маја је визуелну уметност завршила у Сијетлу, али се ипак вратила у Србију, фото: РИНА

Иако се вратила у Србију, ова уметница у Сијетлу је изградила репутацију младог уметника у успону и оставила свој траг. До сада је преко океана одржала две самосталне и учествовала је на десет заједничких изложби. Тада је представила серију слика животиња у упечатљивим одорама, а највећи хит био је петао у Наполеоновој униформи. Сада, како каже, свој велики таленат жели да прикаже и кроз цртање мурала.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak poslovice ilustracija maja zmaja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.492.643 посета
Тренутно на сајту: 477 посетилац(a)