Надзор над малинама биће од откупа до извоза: Национални савет за малину утврдио тачну произвођачку цену 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Надзор над малинама биће од откупа до извоза: Национални савет за малину утврдио тачну произвођачку цену
Trenutno na sajtu: 341       |       Podeli:
20.06.2019 | 0 коментар(а)



Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић одржао је данас
Малина, засад, фото: ГЗС

састанак с произвођачима малина с којима је разговарао о начинима да се унапреди квалитет производње тог воћа.

Договорено је да се све надлежне службе, од пољопривредне и фитосанитарне до тржишне инспекције укључе у рад тимова који надзиру цео процес, од откупа до извоза малине.На састанку су изнета очекивања да ће овогодишња ситуација у откупу и пласману малина бити далеко боља него што је то био случај претходних година, наводи се у саопштењу министарства.

"Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је, у складу с претходним разговорима с представницима произвођача малина, спровело све што је до сада договорено", напомињу из Министарства.

Формиран је, наводе, Национални савет за малину који је утврдио тачну произвођачку цену малине која је, кажу, дуги низ година била предмет спорења.

"Надлежне инспекције спроводе континуиране контроле у откупу малина, које ће бити настављене и интензивиране у складу са договореним на данашњем састанку", каже се у саопштењу.

Из министарства подсећају да иначе, бројним мерама подстичу унапређење производње малина, а како наводе, међу њима су и подстицаји за премију осигурања.

"Субвенционише се, односно регресира 40 до 45 одсто од плаћене премије осигурања, а од ове године је за регионе који су последњих година највише погођени временским и елементарним непогодама, регрес повећан на износ од 70 процената за Моравички, Златиборски, Колубарски, Подунавски и Шумадијски регион", каже се у саопстењу.

За произвођаче је обезбеђена, додају, и помоћ у виду репроматеријала и садница.

Напомињу да ће Србија бити враћена на листу земаља потпуно безбедних од присуства норовируса, због чега приликом извоза малине у ЕУ неће бити додатних контрола од стране надлежних служби на присуство норовируса.

 

ГЗС/ Курир.рс, Тањуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


malina ministar cena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.462.131 посета
Тренутно на сајту: 342 посетилац(a)