Домаћег пасуља све је мање а кад се кува мирише цело двориште 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Домаћег пасуља све је мање а кад се кува мирише цело двориште
Trenutno na sajtu: 556       |       Podeli:
25.10.2021 | 0 коментар(а)



Топола – Некада је у скоро свакој башти на селу било неколико ари пасуља. Ово поврће изузетне хранљивости, отхранило је наше сељаке и војнике.

Кувао се чорбаст у великим шерпама и јео  топао и хладан, за ручак, вечеру и наредног дана. Могао се јести клот па је настала изрека „прост ко’ пасуљ“ али и са месом. Током зиме,  кад је у остави имао џак пасуља, качице масти,  брашно, лук  и кисели  купус, било је сигурно да глади неће бити. А данас, кажу – нема га, слабо се производи, не исплати се. 

Ипак,  у селу Војковци подно Рудника ово поврће се нашој домаћици итекако исплати. Сваке године га сеје у својој башти и каже да нема захвалније биљке за узгој од пасуља.

Домаћи пасуљ, фото: ТопПрес

„Сејемо пасуљ  од како сам се удала овде, а томе има више од 40 година.  Није захтеван за гајење, некада смо га сејали уз кукуруз сада посебно, треба га повремено окопати, попрскати јер га напада буба и кад је година добра роди лепо. Ове године слабији принос, велика суша и није родио колико би требало, ал опет имаће за наше потребе. Одмах после бербе ставља се на скелу да се суши на сунцу да би се одвојио од земље. После сушења се млати, некада смо то радили вилама или мотком сада по некад и трактором погазимо, покупимо и у плеви га чувамо око два месеца“, казала је за ТопПрес Гордана Мијаиловић. 

Ветровити дан на селу у јесење дане углавном су домаћице користиле да би овејале пасуљ. Како каже наша саговорница, то више нико не ради, али у њеном домаћинству то се и данас изводи.

Домаћи пасуљ се веје, фото: ТопПрес

„Пасуљ се веје, да би се уз помоћ ветра одстранила плева која се створила кад смо газили пасуљ. То су раније радиле баке а деца су са радошћу ишчекивала тај тренутак. Кад га овејем наставља се даље са припремом за кување а мирис и укус домаћег пасуља не може да се упореди са пасуљем који се купује у продавницама“, рекла је ова вредна домаћица и додала да кад она кува пасуљ цео сокак замирише. 

„Прави пасуљ који се производи у баштама и одгаја као некада мора да мирише када се кува. Кад ја кувам пасуљ цео сокак где живимо осети по мирису да се на смедеревцу крчка лонац са пасуљем“, истиче она.

Био бели или шарени, градиштанац или тетовац подједнако је укусан али и хранљив и здрав.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


pasulj topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.165.003 посета
Тренутно на сајту: 557 посетилац(a)