Романтично домаћинство на обали Рзава евоцира успомене на давна времена 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Романтично домаћинство на обали Рзава евоцира успомене на давна времена
Trenutno na sajtu: 383       |       Podeli:
26.07.2020 | 0 коментар(а)



Ариље – Два препознатљива јунака из српских народних песама, Вила Равијојла и Марко Краљевић
Фото: РИНА

спојени су под исти кров и то у једном етно-домаћинству на обали Рзава код Ариља. На овом месту царују креативност и машта, а власница Мила Лечић милила ја на сваки, па чак и на најситнији детаљ, преноси агенција РИНА.

„Сестра и ја осмислиле смо један сопствени стил, који смо назвали шумско-варошки. Овде вас све сећа на нека давна времена. Вилин ашик окићен је бршљаном, а конак Краљевића Марка опремљен онако како је место боравка овог епског јунака описивано у песмама“, рекла је за РИНУ Мила , која са венцем око главе, дочекује посетиоце овог необичног места, баш као права вила.

У песмама и причама из прошлих времена, о вилама се говорило као о божанским бићима, надасве лепим, али и сујетним. Према легенди  Вила Равијојла сачувала је те особине, па сазнавши да побратим Марка Краљевића пева лепше од ње, устрелила га је у срце и главу. Погођен смрћу свог побратима јунак је ушао у сукоб са вилом и управо то је обележело њихов однос у епској поезији.

„У вилином ашику, налази се посебан кревет са балдахинима, можда ту могу да се мире ове две завађене стране или било ко други. Нема лепшег начина“, каже Мила кроз широк осмех Мила.

Међутим, ово романтично домаћинство на обали једне од најчистијих река у Србији, само је део турситичке понуде општине Ариље која са својом околином и нетакнутом природом заиста има шта да понуди туристима.

„ Духовни светионик места је црква Светог Ахилија из 13. века, која је проглашена за споменик културе од изузетног значаја. Из истог периода потичу црква Светог Николе у Брекову и манастир Клисура, грађен у рашком стилу, по узору на ариљску цркву. Све више мештана се одлучује и за сеоски туризма, који је ове године добио своју велику шансу “, изјавила је Ана  Станисављевић из ТО Ариље.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vila ravijojla marko kraljevic vila ravijojla

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.277.156 посета
Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)