КУД „Абрашевић” културни светионик града на Морави 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
КУД „Абрашевић” културни светионик града на Морави
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
19.01.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Град Чачак има чиме да се поноси, чувена имена попут Владислава Петковића Диса,

Надежде Петровић, Бранислава Петровића, Богића Рисимовића Рисима, Бранка В. Радичевића и других бројних ствараоца нашег духовног богатства и задужбинара српског културног наслеђа уткана су у културну баштину Србије. Али, оно што је такође специфичност града на Морави јесте и КУД „Абрашевић” које више од једног века заузима водеће место у очувању традиције и обичаја нашаег краја.

КУД „Абрашевић” основано је 1905. године и као визионар будућности и прогреса, од почетка је окупљало раднике и сељаке, ђаке и учитеље, лекаре, адвокате и чиновнике, судије и абаџије, столаре, трговце и кафеџије. Прве аматерске театарске представе изведене су у кафанама Цар Лазар, Шумадија и Лазовић, први хорови наступали су у занатској Касини и башти пиваре Крен, током празничних дана организовани су наступи певача и глимаца аматера у приватним кућама угледних грађана као и на разним скуповима и еснафсјим прославама.

У новије време чачански Абрашевић је изнедрио и врсне музичаре, солисте и педагоге. Имена која ће сигурно бити уписана у незаборав су Драгољуб Јовашевић, Димитрије Илић, Предраг Вуковић Вукас, Радмила Бакочевић...

Кроз КУД „Абрашевић” је током свих ових година прошло више од 98 хиљада чланова, који су кроз бројне секције пронели славу града и Србије на скоро свим континентима, данас их у овом расаднику талената има 400.

У оквиру Абрашевића данас ради неколико секција и то фолклорна (школа фолклора, припремни и први анасмбл), велики народни оркестар, дувачки оркестар.

За овако необичну популарност сигурно су заслужни људи који су младе и децу окупљали без обзира на трендове и моду, као што су Драгиша Вукић Баџо, Слободан Словић, Драгиша Гавриловић Цвијо, др Александар Пајовић који су ово друштво сигурном руком водили кроз бројна искушења и недаће.

КУД „Абрашевић” је најстарије културно – уметничко друштво у Чачку, али је од иснивања кубурило са просторијама. Најдуже се задржало у згради поред Гимназије, више од шест деценија, али је тај простор Законом о реституцији враћен СПЦ, па су „Абрашевићи” били принуђени поново да се иселе. Пред новим председником друштва, младим Срећком Вуковићем који је у ово друштво дошао са пет година био је озбиљан посао. Требало је сачувати све оно што је Абрашевић баштинио дуже од једног века.

Председник КУД „Абрашевић" Срећко Вуковић, фото: ГЗС

„Морали смо брзо да делујемо, требало је преселити друштво са преко четири хиљаде комада ношњи, инструмената, документације. Успели смо да се договоримо око имовинско – правних односа и простор у Рајићевој 3 је припао нама, као и позорница у дворишту зграде у којој је друштво све до скоро било смештено. Град нам је изашао у сусрет и ми смо се преселили, али смо се трудили да се ни у једном тренутку то не осети код наших чланова, када је динамика окупљања и наступа у питању”, казао је Вуковић.

Према његовим речима, брзо су се организовали и наставили са радом, а када се подвуче црта, каже председник друштва, јасно је да за очајање није било времена.

Нови простор КУД „Абрашевић” у Рајићевој 3, фото: ГЗС

“Урадили смо доста, од 2017. године од када сам на челу Абрашевића реновиран је клуб за чланове друштва, реновина је бина, урађена је нова грдероба, активирана је радионица за израду народних ношњи у којој се могу изнајмити, сашити по поруџбини или купити делови или комплетна ношња. Све секције су и даље активне, али смо направили искорак напред и после више од 30 година активирана је драмска секција фузионисањем позоришта Ча театар са нашим КУД – ом” и сада је то Абрашевић театар у оквиру кога ће почети са радом и школа глуме, истиче Вуковић.

Реновирана позорница КУД „Абрашевић", фото: ГЗС

Овај млади човек каже да су планови за будући период веома амбициозни и да је приоритет враћање друштва на место које му и припада, а то је да буде центар културних збивања у граду, како аматерских тако и професионалних.

„Време у коме смо се тренутно нашли везано је на жалост за пандемију овим опаким вирусом и то је успорило наше концертне активности, што је и разумљиво, али нам је дало простора да добро испланирамо све оно што долази после”, истиче Вуковић.

Клуб КУД „Абрашевић", фото: ГЗС

Он каже да су у плану бројне књижевне вечери, изложбе, посете писаца, сликара, промоције књига, радионице старих заната, музичке вечери, али и Летњи дани културе који би требало да се одрже на позорници друштва.

“Наравно, неће бити заборављен ни Фестивал маски, а оно на чему посебно инсистирамо јесте рад са малишанима, јер све док у друштво долазе наши најмлађи, до тада ће и традиција, али и наш КУД бити сачувани”, закључио је председник КУД „Абрашевоћ” Срећко Вуковић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak kud abrasevic tradicija deca cas planovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.369.317 посета
Тренутно на сајту: 363 посетилац(a)