Иницијатива за подизање споменика кнезу Страцимиру у центру Чачка 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Иницијатива за подизање споменика кнезу Страцимиру у центру Чачка
Trenutno na sajtu: 309       |       Podeli:
15.08.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Иницијативу за подизање споменика кнезу Страцимиру Немањићу у центру Чачка, коју је покренула група историчара подржало је и Удружење Чачана у Београду.

Покретачи ове идејe сматрају да је она исправна и племенита и да је крајње време да се после читавих 26 година од првог јавног представљања оваквог подухвата у јавности, једно репрезентативно обележје коначно и постави у центру града. Комплетан текст иницијативе преносимо у целости:

„Споменици увек репрезентују одређену идеју, особу или догађај и као такви не само да су уметничко дело, већ и снажна симболичка представа која носи многе поруке, али и колективне идентитетске и сваке друге вредности у епохи свог настанка.

Кнез Страцимир је потврђена историјска личност, брат Стефана Немање и оснивача династије Немањића, који је крајем XII века владао подручјем око Западне Мораве и у месту Моравски Градац подигао манастир посвећен Богородици. Сви релевантни историјски докази потврђују да се око овог манастира, чија је црква темељно преуређена у XIV веку, развио град Чачак. Симболика споменика кнезу Страцимиру указаће на вишевековни континуитет живота нашег града. На тај начин наш савремени Чачак везује свој идентитет за српске средњовековне националне традиције и вишевековну државност своје отаџбине. Увек треба истицати да је Чачак и у средњем веку имао важну и истакнуту улогу у Србији, о чему се деценијама није водило довољно бриге. Поред тога, то треба јавно казати, све друге традиције које баштини наш град већ имају одређена јавна обележја.

Такође сматрамо да ће подизање споменика кнезу Страцимиру покренути нова научна истраживања у нашем граду, која би потврдила старост саме цркве за коју многи историјски извори говоре да је сигурно подигнута у XII веку. Досадашња фрагментована археолошка истраживања још нису донела јасне налазе из овог периода, али јесу за XIV век. Међутим, за симболику споменика кнезу Страцимуру није од пресудне важности да ли је Страцимирова задужбина била баш тачно на месту данашње цркве, негде поред ње у самом центру града, или можда на некој другој локацији у ближој или даљој околини. Свакако да је Страцимир управљао подручјима у Западној Србији, и да је он поуздано најзначајнија историјска личност из средњег века за коју се Чачак може везати.
Искрено се надамо да ће споменик кнезу Страцимиру ускоро постати део урбаног амбијента нашег града, незаобилазан симбол препознатљив свима који посете наше место. У вези тога важно је и да локација за подизање споменика у центру Чачка буде адекватно одабрана. Претпостављени репрезентативни изглед споменика, јер сва „минијатурна” или „штедљива” вајарска решења не би имала много смисла, захтева и озбиљан приступ у конкурсу за његову израду. Ликовно решење свакако мора изражавати снажну симболику која прати идеја повезивања са српском средњовековном историјом, што захтева фигурално а не апстрактно решење, али истовремено мора бити и део савремених тенденција у вајарству које одговарају духу времена у коме живимо и ликовној традицији која већ постоји у Чачку.“

С поштовањем,

др Милош Тимотијевић, историчар, музејски саветник, Народни музеј Чачак
Радивоје Бојовић, историчар, музејски саветник, Народни музеј Чачак
Делфина Рајић, историчар уметности, музејски саветник, директор Народног музеја Чачак
Лела Павловић, историчар, архивски саветник, директор Међуопштинског историјског архива Чачак
др Богдан Трифуновић, историчар, директор Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис" Чачак
Горан Давидовић, историчар, архивски саветник, Међуопштински историјски архив Чачак
Иван Ћаловић, адвокат из Чачка
Данијела Давидовић, професор историје
Мирослав Пурић, историчар, Међуопштински историјски архив Чачак
Др Дејан Ристић, историчар из Београда
Др Милутин Живковић, историчар из Београда




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.469.789 посета
Тренутно на сајту: 310 посетилац(a)