Вучић: Мањи проценат заражених у односу на претходне дане, бићемо спремни за јесен и зиму 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Вучић: Мањи проценат заражених у односу на претходне дане, бићемо спремни за јесен и зиму
Trenutno na sajtu: 320       |       Podeli:
22.07.2020 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић је у гостовању у Дневнику 2 РТС-а истакао да је данас забележен мањи проценат заражених у односу на протекле дане.
Плаћање пореза и доприноса биће одложено најмање још један месец, најавио Вучић, Фото: ГЗС

"Данас је примљено и људи који су позитивно тестирани и они који су негативни, али имају симптоме. И даље је страшан притисак на болнице, али није језив какав је био претходних дана, нарочито у Београду који је на највећем удару. Београд ово за сада може да изрџи", рекао је председник.
Србија је данас међу првих четири или пет земаља у Европи, по тестирању, рекао је Вучић и нагласио да смо претекли и Немачку, пропорционално броју становника.

"Претекли смо Немачку, више тестирамо од ње на 100.000 становника. Испред нас су само Аустрија, Швајцарска, Луксембург и још једна земља", рекао је Вучић.

Поручио је да је наш циљ да чувамо здравље и животе људи, а не "политичке бројке".

Најавио је и да у наредних седам дана почиње градња две ковид болнице, у Београду и Крушевцу, укупно 1.500 лежајева за најтеже случајеве.

"Бићемо спремни за јесен и зиму", подвукао је Вучић.

Притисак на болнице мањи, Београд може да издржи

У последњих 24 сата тестирали смо готово 12.000 људи, што је убедљиво највише, и мањи је проценат заражених у односу на претходне дане, што говори да се ситуација поправља, изјавио је Вучић.

“Један од најважнијих фактора, је проценат заражених у односу на тестиране, а он је пре четири или пет дана био значајно већи. Уз то, данас је примљено 480 у болницу, а њих 540 је пуштено кући”, рекао је Вучић.

Истакао је да нема више “језивог” притиска на болнице, као пре четири или пет дана, иако је он и даље, каже, “страшан”, те додао да Београд, упркос пренапрегнутости, може да издржи.

“Када имате више отпуштених него примљених, имате ситуацију да здравствени систем може да поднесе”, рекао је Вучић.

Како је рекао, ситуација је стављена под контролу и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, као што су надлежни и указивали, додајући да се сада може проверити шта је допринело пређашњој лошој ситуацији.

“Нису људи били недисциплиновани пре 10 или седам дана, већ сада тачно можете да погодите шта су били разлози за огроман пораст. Тако и у Београду и Новом Саду. Нема ту скривања и лажи нити било чега, јасно је шта је допринело”, рекао је Вучић. 

Вучић најављује : Нове мере за помоћ малим фирмама, одлагање плаћања пореза и доприноса, додатни мораторијум за плаћање кредита 

"До сада смо 1.181 кредит одборили преко Фонда за развој. Дали смо новац за културу и слободне уметнике. А данас, сипаћемо још мало новца. За наредна два месеца, за јул и август, даћемо по 60 одсто од минималца за све њихове раднике. Хоћемо да финансијски додатно оснажимо, од фризера до људи који имају приватне компаније за производњу намештаја", најавио је Вучић.

Председник је најавио и нове мере које ће држава предузети како би помогла привреди.

За наредна два месеца, јул и август, држава ће плаћати 60 одсто од минималца за предузетнике и раднике микро, малих, средњих предузећа, "не зато што они нису радили већ зато што хоћемо да их додатно финансијски подржимо".

"До сада смо 1.181 кредит одборили преко Фонда за развој. Дали смо новац за културу и слободне уметнике.", истакао је Вучић.

Такође, како је додао, најмање још један месец биће одложено плаћање пореза и доприноса, што је мера која државу кошта око 300 милиона евра. Држава ће покушати да то одложи за још један месец.

"То је страшно важно за угоститеље, туристичке агенције и све друге", напоменуо је председник.

Најавио је и пројекат "Прва плата", у оквиру којег ће држава послодавцу дати 20.000 динара за ново запошљавање једног средњошколаца, а за запошљавање факултетски образованог 24.000.

Навео је и да ће гуверенерка НБС Јоргованка Табаковић изаћи за два дана са мером додатног мораторијума за плаћање кредита – бар на још два месеца.

Председник је, коментаришући договор који су чланице Европске уније постигле о помоћи економији због последица пандемије, истакао да је то за Србију од кључног значаја.

Поручио је да Србија неће никада доћи у ситуацију са нивоом јавног дуга у којој се налазе Хрватска, Црна Гора и неке друге земље Медитерана.

 

 

 

ГЗС / РТС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCIC EPIDEMIJA korona virus

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.474.529 посета
Тренутно на сајту: 320 посетилац(a)