Представљене „Коњске ширине” Милена Алемпијевића 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Представљене „Коњске ширине” Милена Алемпијевића
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
14.02.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Нова књига чачанског писца и публицисте Милена Алемпијевића под називом „Коњске ширине” представљена је у Малој сали Библиотеке

у оквиру манифестације „Штампана реч 2019”.  О књизи су говорили Александра Рашић, директор и уредник ИК Књижевна радионица Рашић и Срђан Тешин, писац и књижевни критичар.

Милен Алемпијевић је аутор више књига међу којима се издвојила збирка приповедака „Срећа окупаног човека” (2005) и роман „Шлустрик” који је 2012. био у ужем избору за НИН-ову награду. Уз белетристику пише есеје о филму, џезу и анимацији, а „Коњске ширине” је његова четврта књига приповедака. Аутор је ово књижевно вече отворио објашњењем синтагме „Коњске ширине” у наслову књиге: „Океански простор између 30. и 35. степена северне географске ширине где понекад влада дуг период без ветра, у наутици се назива Коњске ширине. У време када су том облашћу пловили једрењаци из Старог у Нови свет, када би у неком тренутку нестало ветра, остали би да плутају насред океана недељама. Да би уштедели пијаћу воду и олакшали бродове, морнари су у море бацали вредан терет – коње. Тако је наслов Коњске ширине заправо метафора терета којег морате да се отарасите да бисте сачували нешто још драгоценије”, закључио је.

У „седам прича о нежељеним сусретима”, како гласи поднаслов збирке, аутор je проговoрио о судару појединца са светом и са самим собом. Једна од битних одлика његовог приповедачког поступка је интертекстуалност, а цитатни интертекст су многа позната дела, попут „Капитала” итд.  О књизи је говорио Срђан Тешин који се нарочито занима за поетику кратке приче. Он је између осталог рекао: „Коњске ширине пред читаоца долазе с порозне границе у којој се свакодневица преображава у фантазију, животна драма у мистерију, а људи у етерична, злокобна и онострана бића. Алемпијевићево приповедање је церебрално, а његова проза пуна живота и порука до којих читалац треба да дође. Он не препричава, он прича”, додао је Тешин.

Александра Рашић се осврнула на положај приповетке и приповедача у нашој земљи рекавши да прича није ни мало мање софистицирана од романа, напротив, и да је код приповедача Милена Алемпијевића свака реченица на свом месту и ништа није сувишно. Парафразирајући Чеховљеве речи да ако у првом чину на зиду виси пушка, она мора да опали до краја представе, Рашић је закључила: „По тим одликама, Милен Алемпијевић је прави Чеховљев ученик”.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


konjske sirine knjiga milen alempijevic gradska biblioteka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.472.394 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)