Љупка враћа углед жичког кајмака, док факултетска диплома стоји у витрини као украс 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Љупка враћа углед жичког кајмака, док факултетска диплома стоји у витрини као украс
Trenutno na sajtu: 285       |       Podeli:
07.11.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - Љупка Јанић из Жиче код Краљева све је до сада у животу урадила на време; удала се у осамнаестој години, само неколико месеци

након завршетка средње школе, из брака, како каже, за четири године завршила економски факултет и родила троје златне деце – Наталију, Душана и Павла. Планира и четврто, ако бог да.

Све би, можда, данас било другачије да се, поред породичних обавеза и улоге супруге и мајке, ова шармантна и вредна дама препустила праћењу конкурса и писању молби за посао у струци. Међутим, није хтела да губи време. У прављењу нових планова за будућност на руку јој је ишла дуга традиција у производњи млека и у родној кући и у свом новом домаћинству.

„Пре три и по године откупна цена млека била је 24 динара, данас за три ипо динара већа, с тим што у овој цени премија државе износи два динара. Дакле, недовољно да се покрије велики рад и средства. Предложила сам мом супругу и његовим родитељима да отворимо мини млекару за производњу сира и кајмака и да млеко од наших крава више не продајемо у сировом стању. Послушали су ме и тако је кренуо мој бизнис на новом радном месту за које ми није требала диплома дипломираног економисте, него само свакодневни рад, чврста воља и љубав“, казује Љупка.

Квалитет најбоља реклама

Захваљујући квалитету сира и кајмака и добром гласу, који се преносио од купца до купца, потражња за млечним производима из домаћинства Јанића из дана у дан била је све већа.

„И сир и кајмак продајемо на лицу места - код куће, тако да не губимо време на пијацама, по маркетима и продавницама. Све продамо још док се млеко кајмачи а сир је још у груди. Зато сам предложила супругу и свекру да направимо већу млекару и опет су ме послушали. При крају је изградња новог објекта у који смо до сада уложили 30.000 евра, од чега је половина из кредита. Успећемо – вратићемо. У међувремену, повећали смо број крава са седам на једанаест и још ћемо следеће године, јер желим да у ланцу производње све буде мени на оку и под мојом контролом“, каже амбициозна Жичанка, којој, поред супруга Момчила и свекра Милана, у послу помаже и комшиница Биљана.

Лепа признања и нови планови

Ентузијазам, рад и успех Љупке Јанић нису остали незапажени. У организацији једне продукцијске куће и подршку неколико невладиних организација и медија, који афирмишу женско стваралаштво, креативност и пословност, прошле године проглашена је ,,Женом мудрости у 2018.“

Пред собом има јасан циљ-да сиру из своје млекаре,нарочито кајмаку,који је још тридесетих година прошлог века био брендиран као ,,жички кајмак“, чак и на просторима Хрватске (касније због ширег географског одређења назван ,,краљевачки“), врати некадашњи углед, поштовање, али и – цену.

ГЗС/Миланко Даниловић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.801.094 посета
Тренутно на сајту: 285 посетилац(a)