Вечерас Гоци бенд и најбољи свадбарски купус код Аца Попа 



 

Вечерас Гоци бенд и најбољи свадбарски купус код Аца Попа
08.08.2018 09:57 | 1 коментар(а)



Гуча – Једна песма вели - „Ко је ноћи провео у Гучи, могао је свашта да научи” - па ако је та теорија поуздана онда је

Ацо Поповић свезналица. Овај угоститељ из Горње Горевнице већ 35 година ради на драгачевским саборима и онда се једноставном рачуницом долази до податка да је у светској престоници трубе 2.500 пута дочекао зору на ногама.

„Додајте још десетак уранака за ову годину”, каже у шали чувени шатраџија.

Овде се обрео први пут као дечак, конобар под шатром „Код Шора”. То бејаше у оно доба познати кафеџија из Љубића, Миодраг Петровић Шоро, али ће мало који сабораш данас погодити где је држао шатру у Гучи. Ево: прекопута дома Културе, на углу, где су последњих деценија трговачке тезге.

А Поповић већ десет лета разапиње арњеве на левој обали Бјелице, код новог моста у Кривој бари, и не одриче се тог положаја ни ове године.
„Почећемо да радимо већ 8. августа, дан уочи отварања 58. Сабора и тада ће свирати „Гоци бенд”. Остали дани припадају трубачима”, каже Поповић за Глас западне Србије.

Он је већ довео део екипе у Гучу – његова постава има укупно 30 људи – јер ваља припремити еспап за увек гладне и жедне сабораше. Поповић већ годинама посебну пажњу посвећује припремању хране испод сача, којој не може да одоли ни сит ни гладан. Како ће та понуда изгледати ове седмице у Гучи?

„У сачевима припремамо јагњетину, телетину, кромпир и пасуљ. Подразумева се да ће са мангала увек пристизати вруће печење – јагњеће по 1.600, прасеће за 1.200 динара. Порција свадбарског купуса је 300 као и кромпира испод сача, мућкалица је 400, а хајдучки ћевап 2.000 динара килограм. Цене пића одредићемо колико сутра”, каже Поповић.

Он је, иначе, пет пута побеђивао на „Купусијади” у Мрчајевцима, такмичећи се у кувању свадбарског купуса са ђаконијама, добио звање мајстора у том послу и, као најбољи од оснивања купусног сабора у најучувенијем селу Шумадије, нема више право да се такмичи. Једаред је победио и на „Роштиљијади” у Лесковцу, али и даље мора да се такмичи у једној важној дисциплини. Мора, квалитетом услуге и понуде, да брани звање најдуговечнијег шатраџије којег је Гуча имала. Само људи који се баве овим занатом знају колико је тешко однекуда донети и поставити кафану која ће радити неколико дана, све то спаковати и вратити одакле је донето, испоштовати и госте и раднике, и већ колико сутра кренути на нови народни скуп, сабор, сајам или вашар.

Глас западне Србије жели Ацу Поповићу, као провереном пријатељу наше редакције, берићетну годину. Макар, због тога, попили по пиво.

ГЗС













Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Rade      | 08.Aug 2018.10:30 h

    Aco je bolji kafedzija od Mica mraka ali je Mico lepsi.Obadvojici zelim puno uspeha u radu a pogotovo u Guci a tebi Gvozdene hvala za ove tekstove i prijatan rucak u Guci pod obe satre.



  •  























     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 56.774.348 посета
    Тренутно на сајту: 149 посетилац(a)