Удружења пекара траже повећање цене социјалног хлеба 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Удружења пекара траже повећање цене социјалног хлеба
Trenutno na sajtu: 642       |       Podeli:
23.01.2019 | 0 коментар(а)



Новосадско удружење "Житоунија” и чланице, млинови и пекаре, упутили су захтев за укидање Уредбе о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "Т-500”.

У допису упућеном министру трговине Расиму Љајићу то удружење предлаже да се, након истека важења ове уредбе (31. јануара ове године) она више не продужава "као мера економске и социјалне политике”.

Подсећају да је Влада Србије још 2010. године прописала максималну малопродајну цену векне белог хлеба, као меру заштите социјалног стандарда становништва која се, од тада, продужава на сваких шест месеци. Истичу да је у време доношења уредбе заиста претила опасност да малопродајна цена основног типа хлеба буде већа од прописаних 46 динара.

"У последње две године малопродајна цена хлеба је на нивоу који је знатно нижи од максималне прописане цене. Због тога је ова уредба, која је супротна начелу слободне тржишне утакмице и формирања цена, изгубила свој основни смисао", наводе у "Житоунији” додајући да део произвођача из такозване занатске производње (која са око 70 одсто учествује у укупној производњи хлеба) ни до сада није у целости или делимично, поштовао одредбе из ове уредбе.

Рецимо, обавезу да 30 одсто укупне производње и промета буде хлеб направљен од брашна "Т-500” или обавезу производње векни од 500 грама, преноси Политика.

ГЗС / Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


socijalni hleb povecanjecena

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.957.707 посета
Тренутно на сајту: 642 посетилац(a)