ЈКП „Чачак“: Репрограм – утужење – искључење 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
ЈКП „Чачак“: Репрограм – утужење – искључење
Trenutno na sajtu: 629       |       Podeli:
01.07.2014 | 0 коментар(а)



Чачак - ЈКП „Чачак“ поднело је извештај и списак највећих дужника овом предузећу, који се нашао

пред члановима Градског већа, али новинарима није дат на увид. Директор овог предузећа, Обрад Стевановић, је истакао да је у 2013. години 261, а у 2014. вођено 113 расправа пред Основним и Привредним судовима и другим органима. Сукцесивно је вршено утуживање корисника који су испуњавали услове за то, како не би дошло до застарелости потраживања. Истима су, како каже Стевановић, у више наврата уручиване опомене.

У прошлој години утужено је 884 корисника, а у овој 344 из реда грађана, а осам из привреде“, истакао је он.

Према његовим речима, потраживања од грађана до 29. јуна ове године износе 303.668.499,61 динара, привредници дугују укупно 29.645.015,42 динара што укупно чини 333.313.515,03 динара. Стевановић је навео да се свуда где је то могуће закључују вансудска поравнања. „У 2013. години закључено је 300 а у овој години 130 поравнања и 22 забране“, наглашава директор.

Проблем овог предузећа јесу дужници од којих у протеклих 12 година није наплаћен никакав износ, а донета су решења о продаји непокретности путем суда којих има укупно 10.

До данас у четири предмета извршена је процена вредности непокретности и донет је закључак о продаји, али ни једна непокретност још није продата, од два корисника дуг је наплаћен у целости, а један отплаћује путем административне забране од пензије“, тврди Стевановић. Он посебно истиче спорост судова у решавању ових спорова и да је у том случају ово комунално предузеће немоћно.

И поред ових проблема са којима се суочава ЈКП „Чачак“ од почетка примене тарифног система проценат наплате закључно са мајем ове године износи 91% док је пројекција закључно са 1. августом око 96%.

Угледни привредници” са милионским дуговима

Оно што је чланове Градског већа посебно навело да дискутују јесте управо списак дужника који новинарима није био доступан јер су се на њему нашли угледни привредници и добростојећи грађани чији дугови са каматама прелазе милионске износе. Светлана Пауновић је питала да ли постоје механизми да град нађе начин да судови раде ефикасније. „Морамо заштити редовне платише, какву поруку ми њима шаљемо ако они који не плаћају нису санкционисани“, казала је она.

Дејан Обрадовић је био мишљења да је најбржи начин искључење нередовних платиша али му је директор рекао да је то могуће само у зградама где постоје издвојене степенишне вертикале. Представник Форума привредника, Драган Јовић, инсистирао је да се јавно у новинама објави списак дужника „Какав је то угледни привредник ако за грејање дугује милион и више“, рекао је он и затражио да се нађе правни основ за то. Међутим градоначелник му је одговорио да мисли да је то немогуће по закону о заштити информација.

Оцењено је да ЈКП „Чачак“ и поред свих ових потешкоћа послује позитивно, и да су дуговања која су годинама притискала и отежавала рад сведена на минимум добрим пословањем менаџмента.

Иначе, ово предузеће има неизмирену последњу рату по основи кредита из претходне грејне сезоне у износу од 8,400 милиона динара, дуг према Србијагасу од 120 милиона динара као и пет милиона неизмирених обавеза ЕПС-у. Директор Обрад Стевановић је мишљења да ће ЈКП „Чачак“ у следећу грејну сезону ући без дугова.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.170.323 посета
Тренутно на сајту: 630 посетилац(a)