Дуално образовање - Пожега преноси пелцер Прибоју 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Дуално образовање - Пожега преноси пелцер Прибоју
Trenutno na sajtu: 371       |       Podeli:
17.02.2020 | 0 коментар(а)



Прибој – Пионирски подухват дуалног образовања у пожешком крају за девет година показао се као модел како да млади одмах по завршетку школовања

школовања добију посао и остану у свом крају. Да се попут пелцера добре праксе, тај концепт се шири и на Прибој.

Иако су на распусту, ученици Техничке школе из Пожеге, стипендисти предузећа у којем стичу вештине по моделу дуалног образовања, са тим концептом упознали су вршњаке из Прибоја.

Претварање бившег погона ФАП-а у индустријски парк и Слободну зону омогућава да у прибојски крај дођу предузећа која користе савремене технологије.

„Ако Прибој не буде имао више овако добрих примера као што је ‘Инмолд‘, бојим се да ће млади људи одлазити, јер је чини ми се и ово што сад ФАП покушава да ради са војском и оклопним неким возилима, чини ми се већ да постоји недостатак младе радне снаге”, рекао је Звонко Пријовић, професор Машинско-електротехничке школе из Прибоја.

Дугорочно решење је дуално образовање по захтевима привреде, као у Европи – стипендирањем средњошколаца и студената који на тај начин имају гарантован посао.

„Ми се трудимо да направимо наш српски дуални систем образовања, који ће да да завидне резултате и на коме можемо и ми да се поносимо, да кажемо ево деца су ту, заинтересована су, задржали смо децу код себе”, испричао је Томислав Милетић, главни ментор практичне наставе.

Уз учење и дружење доћи ће и до знања, а у домаћим предузећима која инвестирају у школовање тих радника и стручњака, зараде парирају многим страним компанијама у Србији.

 

ГЗС/ПП Медиа/РТС





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DUALNO OBRAZOVANJE PRIBOJ POZEGA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.108.483 посета
Тренутно на сајту: 371 посетилац(a)