Једини медији испод Опленачке цркве: Без било чије подршке Маја направила портал, данас га све више читају 



 
Једини медији испод Опленачке цркве: Без било чије подршке Маја направила портал, данас га све више читају
Trenutno na sajtu: 696       |       Podeli:
04.02.2018 | 0 коментар(а)



Топола - Са стеновитог брега Опленца види се пола Шумадије, али о животу Карађорђеве

 

варошице мало ко пише, јер скоро никада није имала своје медије.

О дешавањима ове општине углавно извештавали су медији из суседних општина. Данас медијску слику о Опленачком и Тополском крају, крају вредних сељака и жуљевитих руку виноградара шири један студент који се одважио да потомцима Карађорђа и предивној варошици испод Храма Светог Ђорђа отвори први медији.

Портал Топ Пресс данас својим насловима једини је медији који из ове вароши шири вести и говори о свом крају, својим виноградарима, привредницима и суграђанима. А занимљиво је да је први електронски медији упркос скромним материјалним условима, покренула једна девојка скоро без било чије помоћи. Можда и сами Тополци не знају, али вести о њима у свет крећу из предграђа, села Липовац захваљујући Марији Лазаревић, апсолвенту Агрономског факултета у Чачку, која већ дуже од годину дана свакодневно пласира вести које се посредством и великих медија шире на нивоу Србије.

Марија откуда ти у медијима?

,,Медијска сцена у Тополи потпуно је зависна од медија из суседних општина. Иако су они добродошли, мало је то. Углавном се баве бираним темама, не ретко и нарученим. Нема ту места за живот нас обичних грађана, за наше вредне виноградаре, сељаке који живе од мукотрпног даноноћног рада. Никога ван Тополе не занима како се на пример наплаћује паркирање, какве су нам улице, пијаце, да ли се гази блато на петсто метара од центра града".

Није то лак посао, колико имаш подршке?

,,Наравно да није. Тешко се долази до информација, овде још ни установе нису навикле да су дужне да дају информације од јавног значаја у довољној мери. На срећу ту су моји Тополци који су најбољи дописници. Моје је само да проверим наводе и тражим одговоре на њихова питања".

Како се финансираш, има ли адекватне помоћи?

Ако хоћете искрено да Вам кажем никако. Помоћ локалне самоуправе више него симболична. Осећам да нема искрене жеље власти да помогну једине медије у свом крају, средстава из буџета су распређена углавном медијима ван Тополе. Једина обећања, надам се да су искрена, су из Бекамента, видећемо. Али како год буде то ме неће поколебати.Спремна сам да радим још јаче и боље. Ово је тек почетак".

Шта је са политичарима?

,,Па ту је некакав коректан однос, мада сем тога ништа. Напредњаци ми дају подршку као и Нови људи, Драган Јовановић је председник Скупштине, али можда је у Тополи да се нашалим и једно и друго. Сад је основао партију. Не знам да ли ти политичари желе да имају медије у којем они нису уредници. Време ће показати. Ја једино што могу да обећам је да ће све опције имати простора да предоче грађанима своју светлу будућност. Али нећу ускратити мојим Тополцима да кажу шта мисле, то је сигурно.”

Липовац није могао сањати да ће једног дана бити седиште једног медија?

,,Да, ту сам у Липовцу. Можда ће једног дана неко поменути да је један медији чије су вести преузеле све велике медијске куће у Србији основан у Липовцу. Живим ту са мајком и баком. Стицајем околности само се ја у овој кући презивам Лазаревић. Старам се о мајци и баки. Мајка је одавно без посла, бака је већ стара, али најбоља бака на свету. Овде сам ја домаћин и мушка рука. Овде ја сечем бадњак, цепам дрва, побијам ограду. Све. И није ми тешко.”

Какви су планови?

,,Планови су реални и свесна сам шта могу. Пре свега, Топ Пресс тек ћу да развијем. Хоћу да будем јавни сервис мојих комшија и суграђана. Нема цензуре, држаћемо се само истине и сигурна сам да ћу са њима у томе успети. Апсолвент сам на Агрономском факултету у Чачку. Ове године то завршавам. Није било лако. Моја мајка је задњи динар одвајала да стекнем ту диплому. Често је недостајало можда за основне ствари у кући, али прегрмели смо. Верујем и никада се не жалим. А најбоље ми знамо како је било. Живот иде даље. Топ Пресс је на располагању свима, а уредници су моји Тополци, они су моја највећа подршка. Свакодневно читају моје вести и охрабрују ме што је мени најважније. Трудим се да вести буду разноврсне и да не буде досадно, често су ту неке и шаљиве теме, али све је то живот, велика жеља и љубав је потребна да би се у овом послу успело.

Иначе, портал Топ Пресс основан је 2017. године. До сада је имао низ запажених рубрика које су пренели бројни национални медији. Иако нема никаквих субвенција из локалног буџета, успео је да опстане, а до сада су као спонзори у помоћ прискочили локални предузетници из Тополе.

Вести из Тополе и околине може те пратити на овом сајту http://toppress.rs/

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.159.113 посета
Тренутно на сајту: 697 посетилац(a)