Таксисти морају да полажу испит из познавања града Чачка 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Таксисти морају да полажу испит из познавања града Чачка
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
22.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Градска управа за урбанизам у Чачку отпочела је рад на изради одлуке којом се уређују ближи услови и начин обављања такси превоза
Фото: РИНА, Иван Николић

на територији града, програм, начин и трошкови полагања испита о познавању града Чачка, обрасци такси дозвола за такси возача и такси возило и изглед и димензије кровне ознаке за такси возило коју издаје надлежна градска управа. Примедбе и предлоге заинтересованих Управа ће примати у наредних десет дана, а једна од новости предвиђених овом одлуком јесте и испит за таксисте о познавању Чачка и прописа из области такси превоза. Такси возач дужан је да положи тај испит да би могао да обавља делатност.

Испот се полаже писмено, пред комисијом, (председник и још двоје чланова) уз претходно уплаћену накнаду од 5.000 динара, и завршава се са две могуће оцене: положио или није положио.

Део програма полагања испита који се односи на познавање прописа којима се уређује такси превоз садржи одредбе Закона о превозу путника у друмском саобраћају и то: појам такси превоза, услови за обављање такси превоза, услови које мора да испуњава возач, услови које мора да испуњава возило, пословни углед као услов за обављање такси превоза, издавање одобрења за обављање такси превоза, такси исправе и ознаке, обавезе такси превозника и такси возача, појам такси стајалишта, такси стајалишта на територији града, други прописани услови за обављање такси превоза, ко врши инспекцијски надзор, oвлашћења инспектора у вршењу инспекцијског надзора у обављању такси превоза, казнене одредбе.

Део испита који се односи на познавање града Чачка и насељених места на територији града обухвата познавање улица у граду и насељеним местима, познавање најкраћих праваца на путу од полазишта до одредишта путника, као и познавање локација најважнијих објеката у граду и насељеним местима, и то: објеката органа града (Скупштина града, Градска управа, Градско веће), МУП, Полицијска управа Чачка, саобраћајна полиција, седишта јавних комуналних предузећа, објекти правосудних органа, домови здравља, болница и друге здравствене установе, установе дечије и социјалне заштите (предшколске установе, центар за социјални рад, домови за смештај старих лица), објекти образовања (основне, средње школе и факултети), хотели и значајнији угоститељски објекти, седишта установа културе и спортских центара (музеји, галерије, спортски објекти), историјски и културни споменици, значајнији привредни, финансијски и трговински објекти, верско-црквени објекти (цркве, манастири, гробља), ауто-мото друштва и аутосервиси, саобраћајна инфраструктура (железничке станице, аутобуска станица) и др.

Препоручена литература за полагање испита је Закон о превозу путника у друмском саобраћају (»Службени гласник РС« број 68/15, 41/18, 44/18 - др. закон и 83/18) и Програм такси стајалишта на територији града Чачка („Службени лист града Чачка“ број 4/07).

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.432.588 посета
Тренутно на сајту: 416 посетилац(a)