а могу се наћи и за 100 динара. Исто поврће плаћали смо у јануару од 80 динара. Разлог високе цене јесте увоз из Украјине, Белорусија и Албаније, а мање количине стижу и из Холандије, која је највећи произвођач овог поврћа.
,,Ово је само тренутни скок цене, који је диктиран смањеним количинама увезеног црног лука са подручја централне Европе. Она ће пасти чим на тржиште стигну довољне количине домаћег црног лука, а то је уобичајено по пет динара из недеље у недељу. Већ за неколико недеља цена неће бити виша од 90 динара у малопродаји", објашњавају за Блиц трговци из велепродаја.
Према студији коју су урадили СЕЕДЕВ и ГИЗ, наша земља налази се на 62. месту по производњи лука и 54. месту по његовом извозу у свету. Црни лук се код нас гаји на 5.000 хектара, а од тога је 2.000 у Војводини. Годишње се произведе између 30.000 и 50.000 тона, што су довољне количине за домаће потребе. Међутим, током дела године га и увозимо.
,,Један од разлога је и потпуно дестимулативна цена црног лука за домаће произвођаче, која је ниска и у откупу и у продаји. Последња цена кретала се од пет до осам динара по килограму код мањих произвођача, а само мањи део професионалаца остварио је од 12 до 15 динара - кажу произвођачи и додају да је други проблем то што петина лука пропадне због труљења током вађења".
ГЗС / Блиц