Дом здравља добио логопеда захваљујући општини 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Дом здравља добио логопеда захваљујући општини
Trenutno na sajtu: 539       |       Podeli:
13.03.2019 | 0 коментар(а)



Пожега - Већ неколико година највише захваљујући забрани запошљавања у јавном сектору пожешки Дом здравља нема запосленог логопеда
Дом здравља Пожега, фото: РИНА

а због тога су испаштали бројни суграђани посебно најмлађи. Од сада, барем наредних неколико месеци, неће бити тако јер је локална самоуправа изнашла средства за ангажовање једног стручњака из ове области. Позитиван одговор је стигао само неколико дана после молбе пословодства Дома здравља у Пожеги упућене општинском руководству.

Вршилац дужности директора Дома здравља Пожега др Вера Матовић рекла је да је ово једна охрабрујућа вест.

„У систематским прегледима који наши педијатри врше над децом у четвртој години живота је обавезно да имају преглед логопеда, а поготову је то обавеза за систематске прегледе при упису у први разред. Када се појавио проблем издавања лекарских уверења за упис у школу, потражили смо помоћ од ужичке болнице, јер тамо има одређени број логопеда који се налазе на неуролошком одељењу где помажу при опоравку пацијената који су због болести имали поремећај у говору. У почетку смо могли да закажемо деци тамо прегледе, али врло брзо су термини били попуњени јер су предност имала деца из Ужица”, рекла је Матовић.

Вршилац дужности директора Дома здравља Пожега др Вера Матовић

Према њеним речима Дом здравља се три пута по том питању обраћао локалној самоуправи, јер они као здравствена установа имају право на само два сарадника.

„Неопходан нам је и психолог кога имамо за све оно што радимо и социјални радник како би нам функционисала саветовалишта. Тако да нисмо могли да се ослободимо услуга ни једног од њих. Трећег нисмо могли да ангажујемо због садашње систематизације. Руководство општине је стварно имало разумевања за проблем тако да смо добили логопеда, младог сарадника који је вољан да задовољи све наше потребе. Радно време које је добила је четири сата дневно три месеца, што је сасвим довољно да се прегледају сва деца која треба да се упишу у основну школу. Такође, њен задатак је да региструје све малишане којима је потребна стручна помоћ логопеда и која би могла да то коригују до септембра.
Настојаћемо свим силама, а не знам да ли ће локална самоуправа имати слуха и могућности да се млада сарадница садржи, јер је показала велико интересовање за рад са децом. Било би нам јако драго када би могли да је задржимо трајно, јер је потребна и нама и деци у вртићу као би на време регулисали своје говорне способности. Веома смо задовољни што имамо сарадника и што ће деца имати комплетан лекарски преглед за школу а и логопедске третмане они којима је то неопходно”, казала је Матовић.

Тако од сада пожешки педијатри могу заказивати прегледе код логопеда три пута недељно понедељком, средом и петком у времену од 13:00 до 17:00 сати.


РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.955.915 посета
Тренутно на сајту: 540 посетилац(a)