Јабуке у Србији коштају као банане и ананас 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Јабуке у Србији коштају као банане и ананас
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
09.02.2018 | 0 коментар(а)



У појединим трговинским ланцима килограм ананаса тек је за који динар скупљи од килограм јабука, и то не од луксузних сорти као што су

моди и кику које достижу цену и од 200 динара за килограм, већ од оних које најрадије једемо, какве су златни делишес и грени смит.
Цена јабуке ове зиме је папрена и килограм златног делишеса стаје и више од килограм банана, док су воћари и стручњаци још јесенас предвидели да ће цена воћа које сматрамо најјефтинијим бити и до 30 одсто већа него претходних година. Њихове прогнозе су се обистиниле и сада се на пијацама у Србији јабуке продају по ценама од 60 до 150 динара, док цена највећег броја сорти у великом броју места варира од 80 до 120 динара.

Међутим, према речима купаца, јабуке које се могу пронаћи по цени испод 80 динара доста су слабијег квалитета. Приметно је да се на пијацама у Војводини, која је и највећи произвођач јабука у Србији, још и могу наћи јефтине јабуке, али цене знатно скачу већ у Београду, док су високе цене и у другим градовима који нису познати по воћарској производњи.
Главни узрок високих цена је мањи род ове године, који је према речима Небојше Јовановића из удружења воћара „Чачанска јабука“ у појединим местима смањен и до 90 одсто.

- Из угла потрошача цене су вероватно високе и тај сукоб са произвођачима увек постоји. Цене ће до почетка пролећа вероватно скочити за још 20 одсто и то до периода кад стижу јагода и трешња које мало изнивелишу цене - каже Јовановић за „Блиц“.

Пијачни продавци у Новом Саду, где се златни делишес продаје за 120 динара за килограм, не крију да су јабуке поскупеле, а цену правдају слабим родом.

Стручњак за воћарство проф. др Зоран Кесеровић високу цену такође објашњава слабим родом, а како каже, још има места и за додатно поскупљење.
- Нема дилеме да ће цена јабуке још расти. Прошла година је била јако тешка, прво високе температуре, па онда врло ниске почетком марта, па и априла, и до минус пет степени, због чега су јабуке измрзле, не само код нас, већ и у Европи - објашњава Кесеровић.

Како додаје, домаћи произвођачи најбоље јабуке још увек чувају у хладњачама и оне су намењене извозу.

- На кванташким и зеленим пијацама завршавају јабуке лошијег квалитета по високим ценама, док у велике маркете не може да уђе било шта. Они имају процедуре и у супермаркете јабуке углавном пласирају велики произвођачи - додаје Кесеровић.

Мраз и јак ветар нису само умањили род у Србији, већ и код неких од највећих произвођача јабука у Европи, каква је Пољска. Велику штету, према речима професора Кесеровића, претрпели су и Италијани, а процена је да је она ишла и до 60 досто.

Због тога цену најздравијег воћа не може да изнивелише увозна роба из ЕУ, јер је јабука и тамо скупа, а ове године су чак и наши плодови овог воћа стигли на тржиште ЕУ. Поред тога, добар део српске јабуке заврши на тржишту Русије које захтева изузетно висок квалитет, а та цифра премашује 200.000 тона годишње, док је у Србији јесенас убрано око 330.000 тона јабука.

Егзотичне јабуке и више од 200 динара

Иако се јабука сматра најјефтинијим воћем, током зиме поједине сорте познате по квалитету, а којих углавном нема на пијацама и често долазе из увоза, могу да коштају и преко 200 динара за килограм. Тако, на пример, у великим маркетима јапанска сорта кику, позната по томе да може дуго да стоји, кошта и до 200 динара. Сорта моди, препознатљива по свом савршеном облику и богатству витаминима, кошта више од 200 динара.

Извор: Блиц, Милош Станић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.470.378 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)