У Заблаћу паљени бадњаци као у добра стара времена, преносила Прва ТВ 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
У Заблаћу паљени бадњаци као у добра стара времена, преносила Прва ТВ
Trenutno na sajtu: 357       |       Podeli:
06.01.2019 | 0 коментар(а)



Чачак, Заблаће – Уочи најрадоснијег хришћанског празника на Бадње вече широм западне Србије се пале бадњаци а православни



храмови и цркве припремају се за божићна бдења којима се дочекује Божић.

Паљење бадњака и окупљање мештана традиционално се организује и испред цркве у чачанском селу Заблаће.

Снежана Ашанин етнолог Народног музеја у Чачку рекла је да ће у свим српским домовима и у свим кућама православне конфесије људи уносити бадњак.

„Његова симоблика је да са бадњаком у кућу улази божанство, напредак, срећа и благостање и све оно што укућани желе да им се срећно и лепо догоди. Спаљивање бадњака значи умирање, а истовремено и рађање новог живота, животни круг се стално и непрестано обнавља. Симболика налагања бадњака симболизује и само сунце, јер је сада оно најслабије а треба да у наредној години буде што више сунчаних дана”, рекла је Ашанин.

Она је додала да су се у Заблаћу људи окупили да заједно пале бадњак јер се некада Божић више светковао колективно а не породично, док је у последње време то другачије.

Свештеник Мирољуб Мирковић, фото: ГЗС

Свештеник у цркви Светог архангела Гаврила Мирољуб Мирковић који је три деценије парох у овом крају памти и дане када је порта била празна, каже да је данас најрадоснији и да тако превазилази све што је ружно. Овај парох може се похвалити да сва четири његова сина служе богу, а празник ће поред њих дочекати и са 12 унука.

Преседник МЗ Заблаће каже да се овим сакупљањем у порти цркве на овај велики празник не славе само Божић већ и све оно што су урадили како би народ овог села живео боље.

Председник МЗ Заблаће, фото: ГЗС

Паљење бадњака испред цркве у Заблаћу уживо је преоносила Прва ТВ.

 

ГЗС



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


БАДЊЕ ВЕЧЕ заблаће

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.376.396 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)