За субвенциосану набавку опреме, механизације и сточних грла 45 милиона динара 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
За субвенциосану набавку опреме, механизације и сточних грла 45 милиона динара
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
31.01.2023 | 0 коментар(а)



Ужице - Пољопривредни произвођачи са подручја града Ужица ће и ове године моћи да рачунају

на подршку у развоју и унапређењу производње. Средства у износу од 50 милиона динара намењена су за рурални развој и директне субвенције, док је 3,6 милиона динара опредељено за новоосновани Фонд за развој пољопривреде, наводи се на сајту града Ужица.

Према речима члана Градског већа за привреду и пољопривреду Слободана Кузмановића из године у годину буџет се увећава и мере прилагођавају потребама пољопривредника.

„Да се буџет за пољопривреду значајно увећао у протеклом периоду сведочи и податак да је 2014. године износио 17,4 милиона, а прошле године 37 милиона динара. Подаци говоре и да је у протеклих девет година 3 400 пољопривредних произвођача искористило субвенције града Ужица у укупном износу од 211,5 милиона динара. Само прошле године око 800 пољопривредника искористило је неку од субвенција, а највеће интресовање владало је за набавку нове механизације. На другом месту су субвенције у сточарству, пре свега говедарству, где је субвенционисана набавка телади, јуница и крава. У овчарству су корисници субвенција могли да набаве јагњад, јарад, овце, козе и овнове”, казао је Кузмановић.

Члан Градског већа за привреду и пољопривреду Слободан Кузмановић, фото: сајт града Ужица 

Све веће интересовање пољопривредници са подручја нашег града показују и за субвенције за набавку система за заливање, противградних мрежа и мрежа за сенчење, као и за набавку сертификованог садног материјала. Поред могућности да уз подршку града набаве неопходну опрему, оно што сами истичу као разлог за задовољство је и ефикасност у обради захтева, јер пољопривредници, субвенцију добију у року од најдуже 30 дана од дана подношења захтева.

Он подсећа да је прошле године основан и Фонд за развој пољопривреде.

„Фонд је основан у сарадњи са фондацијом ’Ана и Владе Дивац’ и ’РРА Златибор’ са циљем да се кроз веома повољан програм пружи подршка пре свега младим пољопривредним произвођачима и женама, носиоцима пољопривредног газдинства. Они оствараују субвенцију у износу од 30 одсто и у првој години улажу само 10 одсто од инвестиције, а наредне две године враћају по 30 одсто без камате. Код Фонда могу конкурисати за набавку опреме за прераду воћа и поврћа, инвестиције у сеоска туристичка газдинства, набавку мрежа за засену и противградних мрежа, инвестиције за копање бунара за наводњавање и система за наводњавање, пластеника и сертификованог садног материјала. Такође заједно са овом фондацијом учествовали смо и у програму за оснаживање младих пољопривредника, који се реализује са Пољопривредном школом у Пожеги. Неколико ученика ове школе са подручја наше локалне самоуправе су добили подстицајна подстицајна средства за развој породичног газдинства”, прецизирао је Кузмановић.

Према његовим речима град ће и у овој години подржати пољопривреднике кроз пројекте који се реализују са Фондацијом Дивац али и кроз директне субвенције. На подршку ће као и претходних година моћи да рачунају и пчелари, а у зависности од интересовања и они који се баве органском производњом. 45 милиона динара су средства опредељена за директне субвенције и то је износ за осам милиона већи у односу на 2022. годину.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice poljoprivreda fond sredstva

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.747.370 посета
Тренутно на сајту: 413 посетилац(a)