ЈКП „Комуналац” за своје запослене организује бесплатне гинеколошке прегледе 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
ЈКП „Комуналац” за своје запослене организује бесплатне гинеколошке прегледе
Trenutno na sajtu: 760       |       Podeli:
24.01.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Када је реч о обољевању и умирању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи.



Ниска свест о важности обављања превентивних прегледа један је од главних разлога за овако лошу статистику. И управо због тога бринући о здрављу запослених, ЈКП „Комуналац” из Чачка преузело је на себе обавезу да организује годишње гинеколошке прегледе, јер жене запослене у овом предузећеу, како кажу, воде бригу о свему и свима, само не о свом здрављу.

Драгица Бојовић пре свитања је на свом радном месту, без обзира на временске услове. Она брине о чистоћи градских улица, али кад је њено здравље у питању ипак није толико одговорна.

 „Увек се негде јури. Деца, школа, посао, кућа и кухиња… Жене имају превише обавеза и тај преглед увек остављају за други дан, све је остало прече. А кад се остави за касније, понекад заиста може бити касно”, прича Драгица за РИНУ.

Сличног мишљења је и њена колегиница Данијела Поледица која је тек у петој деценији први пут отишла на превентивни гинеколошки преглед, и то само из разлога што је то организовало предузеће у ком ради и није могла да избегне, како је рекла, ту обавезу.

Данијела Поледица, фото: РИНА

„Сама никад не бих успела да се организујем и да одем на тај преглед, кад су кренуле све колегинице из смене, онда сам морала и ја, није било изговора. Старховала сам шта ће ми доктор рећи, а кад сам чула да је све у реду, то олакшање се не може описати речима”, рекла је Данијела.

Организовани гинеколошки прегледи у ЈКП „Комунлац” били су прихваћени са одобравањем, а одзив жена био је стопроцентан.

 „Због ниске свести о значају превентивних прегледа, три године уназад, кроз програм пословања обезбеђујемо финансијска средства за гинеколошке прегледа жена, а ове године укључен је и преглед на мамографу”, изјавила је Мирјана Скерлић, директор финанасијског сектора у ЈКП „Комуналац”.

 Мирјана Скерлић, фото: РИНА

Да је ово добра одлука показало се одмах након првих прегледа.

„Једној од жена одмах на прегледу откривен је канцер у раној фази, оперисана је и сад се успешно оправља. Велико је питање да ли би она сама на време отишла на лекарски преглед”, рекла је Мирјана.

У лечењу канцера на грлићу материце најважнији су управо превентивни прегледи , јер је ова болест апсолутно излечива ако се открије у раној фази.

„Канцер не настаје за два дана, већ тај процес траје и до 10 година, а то је сасвим довољно времена да се открије и потпуно излечи”, навела је Снежана Ћојбашић, гинеколог.

 Фото: РИНА

И зато, најбитније је ипак тих сат времена колико ће вам тебати да одете код лекара и урадите превентивни лекарски преглед.

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Komunalac pregled radnici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.031.710 посета
Тренутно на сајту: 760 посетилац(a)