Малине везују, због цене брину 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Малине везују, због цене брину
Trenutno na sajtu: 376       |       Podeli:
31.03.2017 | 0 коментар(а)



Ариље/Ивањица - Везивање малина у Ариљу и Ивањици ове године касни јер су пољопривредници због јаких јануарских мразева чекали да ова воћка "крене"

да би се видело које стабљике су здраве, а које измрзле. Према проценама стручњака оштећења се крећу од 30 до 40 процената и знатно ће умањити род. У нижим деловима овај посао је углавном завршен, док у вишим селима воћари тек ових дана улазе у засаде.

У ариљском селу Бреково затекли смо брачни пар Радмилу и Љубу Лукића како везују сорту виламет. "Очекујемо барем прошлогодишњу цену од 230 динара по килограму. Све испод тога нема никаквог смисла, јер не можемо да вратимо уложена средства и рад", рекао нам је Љубе.

Како смо се уверили, има пуно малина које овај домаћин неће везати јер нису пролистале, мраз их је осушио и пуцају при најмањем савијању.

На овим надморским висинама од хиљаду и више метара најотпорније су се показале сорте виламет и микер, док они воћари који су експериментисали са сортама полка и полана нису задовољни.

Старији горштаци ових крајева су нас упозорили на заборављену народну изреку - снег је увек старији од слане. Наиме, прошлог уторка се овде појавила јутарња слана, па би по њима требало очекивати још пролећних снегова.

Хладњачари знају да је брдска малина квалитетнија од низијске, па се радо боре да приволе овдашње малинаре да постану њихови кооперанти.

 

Д. Веселиновић/ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.266.220 посета
Тренутно на сајту: 377 посетилац(a)