Поглед са врха Каблара вреди милион долара, одметнути планинар самоиницијативно поставља маркације 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Поглед са врха Каблара вреди милион долара, одметнути планинар самоиницијативно поставља маркације
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
11.08.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Планина Каблар која се налази на 15 километара од Чачка небрушени је туристистички дијамант овог краја.
Фото: РИНА

Бог није штедео кад је овде природи делио лепоту, а сви планинари који се одлуче да пешаче до врха,  бивају награђени јединственим погледом на меандре Мораве, средњовековне манастире скривене у густој шуми и целу Овчарско-кабларску клисуру, преноси агенција РИНА.

Ове године, кад је корона вирус већину Срба принудио да остану у земљи, ова планинска лепотица бележи рекордну посећеност. Хиљаде људи седмично прође преко пешачких стаза на планинама у близини Чачка.

„Пре неколико година урађен је видиковац са ког се пружа величанствен поглед на меандре Мораве, а око 70 километара планинарских стаза је обележено на Каблaру, Овчару и Каменој Гори. Уређена је и инфо табла у центру Овчар Бање где се могу добити све битне информације кад посетиоци крену у обилазак. Ово је изузузетан терен, употпуњен  бројним туристичким садржијама попут вожње катамаранима, планинарањем, обиласком манастира, али и несвакидашњих приордних лепота попут Бањског потока“, изјавио је за РИНУ, Горан Николић из Туристичке организације Чачка.

 

Велики број посетилаца ове године иницирао је и неколико акција спасавања. Горска служба реаговала је пет пута, а последњи пут са неприступачне локације спасиоци су на сигурно сместили осам српских туристкиња.

„Свако кретање у природи носи са собом одређени ризик, и зато планинари морају да буду свесни терена и својих могућности. Дешавало се да мајка крене на пешачење са двоје деце у папучама. Неопходно је да се пре сваког пута добро информишете и адекватно опремите, затим да пратите планинарске маркације и ваш боравак у природи само на тај начин ће бити потпуно безбедан и незабораван“, каже Николић.

Међутим, проблем са којим су се посетиоци планине Каблар суочили у претходном периоду јесу погрешне маркације које самоиницијативно поставља искусни планинар, а које за неискусне могу бити итекако ризичне.

 

„Ових осам туристкиња нису залутале пратећи његове ознаке, али било је ранијих проблема. Ми знамо о ком планинару се ради и подносили смо пријаве, али како су нам реки нема осноава за његово кривично гоњење. Оно што је најважније за све који се одлуче да посете Каблар први пут. јесте да се информишу како изгледају праве маркације. Оне су као и свуда у Србији означене црвенобелим кругом, а постављене су на дрвеће, стубове или поједине објекте који се налазе уз стазу. Као и да увек при руци имају напуњен мобилни телефон и број спасилачке службе“, каже Горан Николић.

Планина Каблар налази се на 889 метара надморксе висине и прави је рај за планинаре због стаза које могу бити итекако захтевне, а на које се одлучују најсмелији. Једна од најтежих свакако је стаза која води преко цркве Савине воде која се налази у пећини на стрмој стени. Уколико се одлучите да баш туда пешачите удружите се са искусним планинарима и адекватно се обујте.

ГЗС / РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Kablar Cacak Goran Nikolic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.472.636 посета
Тренутно на сајту: 344 посетилац(a)