Одржана неприкосновена Косидба на Рјацу, нису је одложиле ни магла ни пљусак 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Одржана неприкосновена Косидба на Рјацу, нису је одложиле ни магла ни пљусак
Trenutno na sajtu: 293       |       Podeli:
18.07.2021 | 0 коментар(а)



Љиг - Замирисале су покошене ливаде на падинама планине Рајац. Такмичари из Србије и региона укрстили су косе спремни да покажу и докажу своју снагу и
Одржана неприкосновена Косидба на Рјацу, фото: РИНА

вештину, пише агенција РИНА.  Традициоална манифестација која дуже од пола века слави тежак рад сељака одржана је упркос најављеним пљусковима и великој магли. Није било лако ни учесницима, а ни жирију. Најбољи и најбржи од свих био је Мирко Кецман из Босанског Петровца којем је ово пета победа на "Косидби на Рајцу", друго место освојио је Милорад Сладојевић, а треће млади Вук Вучковић из Чачка који се сојевремено био и најмлађи освајач "Златне косе".

"Ово је за нас као косачки Вмблдон, спремамо се и такмичимо цело лето како би се на што бољи начин представили. За златан откос најважнији добар алат, али и физичка спремност. Квалитетна коса је најбитнија, мора бити добро наоштрена. Први замах је кључан. Десном ногом идете напред, па мало замахујете из кука, мало из рамена. Највише треба да косите овим средишњим делом, а не врхом косе”, открива своју тајну овај млади косач.

Одржана косидба на Рајцу, фото: РИНА

Брус за појасом неизоставан је детаљ, а коса мора стално да се оштри, да би трава била добро покошена.Ž“То је природни камен који служи за оштрење, наслони се на косу и уско повлачи, али морате пазити да се не посечете. Трава на Рајцу је тврда и јака и ако се нисте добро наоштрили, нема победе”, рекао је Вук за РИНУ.

Косе се прихватио и један Канађанин

Овогодишња манифестација окупила је 20 такмичара, 30 ревијалаца и четири екипе. Гости су стигли из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније а косе и бруса се прихватио и један Канађанин, који о Косидби на Рајцу снима  документарни филм.

Министарка туризма Татјана Матић отворила косидбу на Рајцу, фото: РИНА

"Мој отац је пореклом Србин, већ неко време проводимо у Србији и фасциниран сам многим стварима. Показали су ми пар потеза и замаха, па сам ове године и такмичар на Рајцу. Сасвим је сигурно да је потребно велико искуство и снага да би се овде победило, али надам се да ћу кроз тенинг и ја још више усавршити ову вештину", рекао је Себастијан Скулерстејџ из Канаде.

Косидбу на Рајцу 51. по реду свечано је отворила министарка туризма, трговине и телекомуникација Татјана Матић истичући значај овог и сличних догађаја који се организују у Србији.

"На овај начин чувају се стари српски обичаји и традиција што је веома важно, а са друге стане овакве манифестације окупљају и велики број посетилаца што има туристички значај. Туристичком потенцијалу Косидбе на Рајцу доприноси и њен међународни карактер, што је још један доказ колико српску традицију поштују и грађани осталих земаља", нагласила је Татјана Матић.

Фото: РИНА

Због свих елемената које обухвата Косидба на Рајцу би требало да се нађе на Листи нематеријалног културног наслеђа, попут кола и славе, а потом и на УНЕСКОВОЈ листи.

"То није само кошење траве него цео низ догађаја и обичаја који сведоче о томе како су људи живели некад. Здравица, затим ручак на тек покошоној трави, водоноша који је јако важан током косидбе, бирање ђидије или домаћина.. то су све елементи који је чине одлично организованом и садржајном манифестацијом, па се надамо да ће се ускоро наћи на овим реномираним листама", истакла је етнолог Снежана Ашанин.

ГЗС/ РИНА

Одржана традиционална манифестација на Рајцу, фото: РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Rajac kosidba

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.274.919 посета
Тренутно на сајту: 294 посетилац(a)