Средњовековно утврђење Милешевац археолошки бисер 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Средњовековно утврђење Милешевац археолошки бисер
Trenutno na sajtu: 501       |       Podeli:
09.03.2020 | 0 коментар(а)



Пријепоље – За љубитеље адреналина и нетакнуте природе на само два километра од манастира Милешева,
Средњовековно утврђење Милешевац подигнуто у 14. веку, фото: РИНА

на врху стрме и стеновите литице налази се средњовековни град Милешавац. Овај недовољно истражени археолошки бисер подигнут је у 14. веку и служио је као одбрана манастира и караванског пута који је испод њега пролазио.

„Освајањем Турака у 15. веку он постаје турско утврђење које је дозидано Турским кулама које се и данас јасно распознају. Остала је сачувана цитадела, а могу се видети остаци четири куле. Међутим, турски потописац Евлија Челебија у својим записима навео је како је ово утврђење обишао у 16. веку и да је уочио дванаест кула. То ће се покушати установити уз даља арехеолошка истраживања”, рекао је за РИНУ историчар уз Пријепоља, Славољуб Пушица.

У Савиним испосницама лечили се болесни, фото: РИНА

Уколико се стрмим путем попењете до врха средњовековног града, као награда дочекаће вас невероватан призор и поглед који се пружа на пола југозападне Србије. Скривеним путем уз стрму литицу утврђења Милешавац стиже се и до пет монашких испосница, међу којима је она најчувенија испосница Светог Саве, у којој је он проводио своје моншаке дане. А у њој како кажу, тече лековита Савина вода за коју се верује да се пред грешником или свађалицом укрива и да је могу дохватити само они који су чисте душе.

„Према култном предању на том извору у давна времена лечили су се слепи, али и тешко болесна деца и стари људи. И данас је то веровање остало очувано, па су бројни путници намерници који овде дођу, умију се водом и понесу у флашама кући за здравље своје породице”, рекао је Пушица.

Брјони посетиоци уживају у скривеним природним лепотама, фото: РИНА

До пре пар година до овог светог места могло се доћи само уским, опасним стазама. Међутим, 2016. године урађено је камено степениште које много олакшава пут онима који се одлуче освојити старо утврђење и пећинске испоснице. Сам кањон реке Милешвке, у којима се налазе ови историјски локалитети, одликује се правом дивљином и суровошћу, ту је уточиште и за многе ретке биљне и животињске врсте које ове живе хиљадама година. Због својих карактеристика ово подручје је у 2000. године у Кембриџу проглашено за међународно значајно станиште птица, а са свим овим природним реткостима и лепотама, житељи Србије још увек нису довољно упознати.

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE MILESEVAC SAVINE ISPOSNICE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.227.646 посета
Тренутно на сајту: 500 посетилац(a)