Угашене школе од Бабушнице до Крагујевца 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Угашене школе од Бабушнице до Крагујевца
Trenutno na sajtu: 528       |       Podeli:
15.08.2018 | 0 коментар(а)



Од септембра неће више радити 14 средњих школа у шест градова и општина, а уместо њих формирано је седам нових образовних установа.

Спајане су по две школе и тако од 14 основано седам школа, са новим називима и управом. Ове промене званично је усвојила Влада Србије, а новине очекују ученике у Крагујевцу, Новој Вароши, Нишу, Куршумлији, Бабушници и Кладову.

У Крагујевцу су угашене Политехничка и Друга техничка школа и формирана Средња техничка школа. У Новој Вароши од септембра неће бити Гимназије "Пиво Караматијевић" и Техничке школе, а уместо њих ђаци ће ићи у једну, са званичним називом - Средња школа.
У Нишу ће од две техничке школе ("Милутин Миланковић" и "12. октобар") бити формирана једна - Техничка школа. У Куршумлији су званично угашене чак четири школе - две локалне и две које су својевремено измештене из Подујева, а радиле су у овом граду. Спајањем две гимназије формирана је Куршумлијско-подујевска гимназија, а од Економске школе и Техничке школе "Ђуро Ђаковић" из Подујева, измештене у Куршумлију, формирана је Куршумлијско-подујевска економско-техничка школа. У Кладову је спајањем Средње школе "Свети Сава" и Техничке настала Средња школа. Неће више бити ни Гимназије "Вук Караџић" и Техничке школе у Бабушници, а уместо њих ђаци ће ићи у нову - Средњу школу.

Према речима Александра Пајића, помоћника министра просвете за средње образовање, ово је тек прва фаза оптимизације мреже школа у Србији.

-План је да за ову и наредну школску годину око 40 средњих школа буде угашено и од њих формирано 20 нових - објашњава Пајић за "Новости". - Ових 14, о којима је одлуку донела Влада Србије, представљају прву фазу и одлука се примењује већ од почетка нове школске године. Наредна фаза биће примењена од другог полугодишта, а преостале средње школе спајаће се од септембра 2019. године.

Спајањем школа, део запослених постаће технолошки вишак, а наш саговорник објашњава да су то људи у сталном радном односу, те да ће бити приоритет да они буду збринути на друга слободна места у образовном систему, ако постоје.
- Овај корак је био неопходан, јер је реч о малим школама, са мало ђака и уштеда ће бити у томе што ће сада имати једног директора, једну администрацију... За ђаке се ништа не мења. Образовни профили остају исти као и до сада. Једина новина за део ученика биће што ће променити школску зграду - објашњава наш саговорник. - Зграде које буду испражњење биће употребљене за неке друге установе у образовном систему, попут објекта Друге техничке школе у Крагујевцу.

Он објашњава и да према важећем правилнику школе са тако мало ђака не би могле да постоје. Тако, каже, гимназија и техничка школа у Новој Вароши имају по осам одељења или 191 и 196 ђака. Чак и спојене имају мање од 400 ученика. У Бабушници гимназија је бројала 99, а техничка 120 средњошколаца.

Пајић најављује да ће исто бити урађено и у Војводини, где се процени да је неопходно, а одлуку о томе донеће покрајинске власти. Војвођанске школе гасиће се и спајати тек од другог полугодишта, јер до септембра неће бити донете одлуке и формиране нове образовне установе.

Од школске 2019/2020. године биће спајане и основне школе, а ту мрежу мораће да предложе локалне самоуправе, док се средњим школама бави Министарство просвете. Рок локалним самоуправама да доставе предлог плана мреже школа је март следеће године. Најављено је и спајање основних са средњим школама тамо где је број ученика веома мали, а администрација гломазна и скупа.

Бришу имена великана

Са школама, угасила су се и имена великама по којима су названи. Биће скинута табла са именом славног Нововарошана сликара Пива Матијевића. У Бабушници ће се исто догодити Вуку Караџићу, у Нишу Милутину Миланковићу, а у Кладову Светом Сави.

Новости/ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.150.828 посета
Тренутно на сајту: 523 посетилац(a)