Рајковићи из Приличког Кисељака обичну малину заменили органском и нису се покајали 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Рајковићи из Приличког Кисељака обичну малину заменили органском и нису се покајали
Trenutno na sajtu: 637       |       Podeli:
13.11.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица -На падинама планине Мучањ, Миро Рајковић из села Прилички Кисељак, је пре пет година посадио органску малину на четири хектaра.

До одлуке да конвенционалне саднице замени органским, Миро је дошао након вишегодишњег лошег пласмана и лоше цене обичних малина.

“Није било лако да се одлучимо за органску производњу, јер смо морали испунити ригорозне услове. Три године смо праћени од стране сертификоване куће да ли је све максимално природно. Све се ради ручно, копање, косидба, плевљење, а као прихрана у обзир долазе само природно ђубриво, коприва или бели лук”, рекао је Миро Рајковић за Агро прес.

У органској производњи све мора да се ради ручно, фото: Агро Прес

Иако се у органску производњу улаже много више труда и рада негео у конвенционалну, а и приходи због смањене прихране су мањи, то се према речима воћара ипак исплати јер потражња за органским малинама је већа, као и зарада.

“Због ниске цене малине, ми смо одлучили да прекинемо са тим начином производње. Цена органских је чак и до три пута већа и ту је наша рачуница. Исплати се , али мора много више да се ради. На нешем гзадинству ангажована је цела породица, мајка, супруга и деца и сви дајемо свој максимум. Производе прерађујемо у органске сокове, слатка и ликере, а остатак складиштимо у нашој хладњичи и пасирсамо купцима широм Србије и Босне и Херцеговине”, каже Рајковић.

Дуги низ година бављења воћарством, невео је Рајковиће да одфу и корак даље тако да сад из њиховог газдибстава стижу и готови производи.

“Све што произведемо на нашем имању, ми то и прерадимо јер само од узгајања и продаје воћа не можемо да зарадимо. Потражња за домаћим соковима и џемовима је изузетно велика, а производимо и смесе за џем од шипурка како би домаћицама олакшали прављење џема код куће”, кроз осмех прича Слађана Рајковић, домаћица у пољопривредном газдинству Нетакс.

Слађана Рајковић, фото: Агро Прес

Прерадом свог воћа Рајковићи више не зависе у толикој мери од наткупаца, већ од сопственог рада и залагања што је њихов начин за успех.

Агро Прес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


malina organska proizvodnja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.403.669 посета
Тренутно на сајту: 638 посетилац(a)