Сове се доселиле у домаћинство Јовановић код Тополе 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сове се доселиле у домаћинство Јовановић код Тополе
Trenutno na sajtu: 537       |       Podeli:
18.11.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Верује се да су сове повезиване са смрћу и несрећом, и то углавном због њиховог ноћног живота и карактеристичног хучања. Међутим, у неким деловима света сове су биле повезиване са мудрошћу и успехом,

често приказиване као божији љубимци. Ове ноћне грабљивице доселиле су се у домаћинство Јовановић у село Загорица у близини Тополе.

„Сове су се настаниле у кавез на тавану у коме сам некада држао голубове. Уселио се један пар, ту су се одомаћиле, направиле гнездо и излегле пет  младих. Сада су младунци већ одрасли и скоро да се не разликују од родитеља. Јако су интелигентне и нису баш поверљиве према људима, што им и није тако лоша особина. Одговара ми што су ту јер се хране искључиво глодарима, од када су се уселиле нисам видео миша ни пацова“, каже за ТопПрес  Драган Јовановић из Загорице.

Према његовим речима, и народном веровању очекивао је да ће се после доласка сова десити нешто лоше у породици, ипак испоставило се да су сове дружељубиве птице и да не доносе несрећу.

Драган се спријатељио са совама, фото: ТопПрес

„Кад падне мрак, воле да лете по дворишту, слећу на терасу, прозор.  Ко их види први пут подиђе га језа, као да се код мене снима неки хорор филм, стално се чује њихово карактеристично певање.  Верује се да наслућују смрт, мислио сам да ћу ја умрети, међутим спријатељили смо се са совама и сада су за  нас постале као љубимци. Већ годину дана живе код нас на тавану и надам се да ће ту бити још дуго“, рекао је Јовановић.

Иначе, сове су ноћне грабљивице које данас броје чак 250 врста. Најмања сова тешка је око 30 грама док најтежа може достићи тежину од четири килограма. Хране се глодарима па чине велику корист домаћинима.

ГЗС/ ТопПрес

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Sove dragan topola jovanovici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.411.815 посета
Тренутно на сајту: 536 посетилац(a)