Данас се навршава 28 година од првих великих демонстрација у Београду 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Данас се навршава 28 година од првих великих демонстрација у Београду
Trenutno na sajtu: 386       |       Podeli:
09.03.2019 | 0 коментар(а)



Данас се навршава 28 година од првих великих опозиционих демонстрација које је у Београду, због политике тадашње државне

Телевизије Београд према опозицији, 9. марта 1991. организовао Српски покрет обнове (СПО).
Током демонстрација на којима је учествовало на десетине хиљада градјана, погинули су ученик Бранивој Милиновић и полицајац Недељко Косовић, а више стотина градјана је повредјено.

Демонстрације су на кратко уздрмале власт тадашњег председника Србије и лидера Социјалистичке партије Србије Слободана Милошевића, а режим је на улице Београда те вечери послао тенкове Југословенске народне армије.

Протест је предводио председник СПО-а Вук Драшковић, са захтевом да тадашњи челници државне телевизије поднесу оставке.

Непосредан повод за протест био је коментар на ТВ Београд у којем је СПО оптужен да је продужена рука "усташког" хрватског режима.

Позиву на окупљање у суботу 9. марта, названом и Митинг против петокраке, придружиле су се Демократска странка и више других опозиционих странака.

Дешавања на Тргу републике приказала је телевизија Студио Б, чији је програм потом прекинут.

Пошто окупљени нису могли добро да чују Драшковићево обраћање са постоља споменика Кнезу Михаилу, лидер СПО-а се попео на балкон Народног позоришта одакле је узвикнуо "јуриш", реагујући на напад полиције на окупљене градјане који су узвикивали "бандо црвена" и "Слобо Садаме".

У протест су наредно вече ушли студенти, који су кренули са Новог Београда и успели да пробију полицијску блокаду на мосту и додју у центар града. Код Теразијске чесме, неколико дана смењивали су се говорници у, како је названа, плишаној револуцији.

Милошевић је узалуд пробао да одговори контрамитингом на Ушћу али је на крају ипак морао да испуни захтев за смену генералног директора Телевизије Душана Митевића и њених водећих људи, који су поднели оставке. Оставку је поднео и министар полиције Радмило Богдановић.

Драшковић је поводом 27 година од демонстрација рекао да је 9. март 1991. симбол почетка "дуге и прескупо плаћане борбе Србије за европску будућност" и да данас млади људи у Србији не знају готово ништа о свему томе, као и да се пише лажна историја о збивањима трагичних 1990-их година.

ГЗС/Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.122.188 посета
Тренутно на сајту: 387 посетилац(a)