Војни рок – добровољан избор младих 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Војни рок – добровољан избор младих
Trenutno na sajtu: 383       |       Podeli:
04.05.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – У сали Скупштине града Чачка свечано су додељене војничке значке онима који су добровољно одслужили војни рок.

Мајор Иво Пешић, наглашава да сви који су одлучили да на неки временски период буду део војске Србије показали посбну приврженост отаџбини.

“У сусрет 9. мају који се обележава као Дан победе над фашизмом, најбољи начин да га обележимо јесте управо да искажемо захвалност доделом војничким значки свима онима који су Србијуставили на прво место. Они су показали поштавање војске као институције и испоштовали моралне и војне кодексе. Волео бих да своја искуства са одслужења војног рока пренесу и на своје потомке”, изјавио је Пешић.

За добровољно одслужење војног рока претежно се одлучују млади људи, а њихови разлози су различити.

Исидор Дачић, ис чачанског села Бресница, пријавио се а одлужење војног рока како би лакше пронашао посао и у томе је успео.

Исидор Дачић, фото: Глас западне Србије

“Након завршетка војног рока, остао сам у том послу. Волим да служим отаџбини и сваком бих препоручио, јер се након њега човек врати озбиљнији и са другачијим погледима на живот”, каже Исидор.

Међуим, и неговање традиције један је од разлога због ког се поједници одлучују на одлазак у војску. Драгољуб Смиљанић из Чачка, није се двоумио и из поштовања према својим прецима решио је да се посвети војничкој униформи и опасачу.

Драгољуб Смиљанић, фото: Глас западне Србије

“Мој чукундеда био је добитник Карађорђеве споменице, а отац је и даље активно војно лице. Одувек ме је привлачио војнички живот и волео бих да једног дана се и мој унук похвали овом значком коју сам данас добио. Ја бих још пет пута служио војни рок и то по девет месеци”, прича Драгољуб.

На добровољно служење војске поред момака, одлучују се и девојке. Магдалена Кривокапић одслужила је војни рок, а затим и остала запослена у Војном батаљону у Горњем Милановцу.

Магдалена Кривокапић, фото: Глас западне Србије

“ Шест година радим као војник. У Војсци се зна рад, ред и дисциплина и трудим се да све то испоштујем иако сам девојка. Разлика се не прави и нема поштеде. Али битно је да радим оно што волим, тако да нема тешкоћа. Војни рок памтим као једно од најлепших искустава у животу, јер сво то дружење, али и искуство које сам стекла много ми значи”, испричала је за Глас западне Србије Магдалена Кривокапић.

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.754.996 посета
Тренутно на сајту: 384 посетилац(a)