Данас седница Кризног штаба, попуштање мера није у плану 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас седница Кризног штаба, попуштање мера није у плану
Trenutno na sajtu: 439       |       Podeli:
24.02.2021 | 0 коментар(а)



Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона заказана је за данас и на њој ће се разматрати тренутна епидемиолошка ситуација у земљи.

Епидемиолог и члан медицинског дела Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за Танјуг да попуштања мера неће бити, а да су могућа два сценарија - један је да постојеће мере остану на снази, а други је да дође до пооштравања у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Ариља, Врања, Краљева, па чак и Београда.

Он је навео да се међу члановима Кризног штаба могу чути предлози да се скрати време угоститељских објеката, али да има и оних који су за то да се током викенда угоститељски објекти потпуно затворе.То има две стране медаље. Ако затворите угоститељске објекте, млади ће да организују журке ван својих места и стварају се ислови за ширење инфекције. Зато је на првом месту важна ригорозна контрола", рекао је Тиодоровић.

Напомиње да ће бити анализирана и ситуација у средњим школама и вишим разредима основних, што се тиче заражених међу ученицима, али и професорима.

"Разматраћемо да ли ћемо остати при томе да, уколико се у групи појаве два међусобно повезана случаја, цела група прелази на онлајн или ћемо донети одлуку да у појединим градовима све средње школе и виши разреди основних школа пређу на онлајн", рекао је он.

Упитан да ли се разговарало о укидању карантина и обавезног ПЦР теста за грађане који се враћају из иностранства, а који су вакцинисани са обе дозе вакцина, Тиодоровић је рекао да је прерано говорити о томе јер још ноје постигнут колективни имунитет.

Он је навео да је Велика Британија прва по вакцинацији у Европи, али да ту меру нису укинули, јер вакцинисани грађани могу да преносе вирус.

Јовановић: Медицински део Кризног штаба за пооштравање мера

Вирусолог Тања Јовановић изјавила је да је медицински део Кризног штаба донео неке препоруке за пооштравање мера и истакла да је до повећања броја оболелих од корона вируса дошло због непоштовања мера.

"Не постоји одговорност ни на индивидуалном ни на колективном нивоу и све док се овако понашамо број оболелих ће расти", рекла је Јовановић синоћ за РТС.

Она је указала на значај масовне вакцинације и апеловала на грађане да поштују мере како би се успоставила контрола над епидемијом.

Према њеним речима, проблем прави дуготрајна циркулација вируса у популацији, јер вирус "жели да опстане у средини", а непоштовањем мера се повећава његова трансмисија.

Због тога се, како је навела, јављају нове мутације до акумулације мутације и промена неких особина вируса.

"Регистровали смо три претећа соја вируса, код нас је од тих претећих британски сој, он се променио у оној структури која омогућава вирусу да успешно инфицира ћелију, да успешно уђе у ћелију, размножи се и ослободи се из ње", рекла је Јовановић.

Како је објаснила, исход такве промене вируса је повећана количина у респираторним секретима који се излучују у спољашњу средину и због тога је трансмисија много већа.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sednica krizni stab djci skola korona pandemija epidemija mere

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.443.147 посета
Тренутно на сајту: 440 посетилац(a)