Браћи Вељовић пси луталице заклали 20 оваца 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Браћи Вељовић пси луталице заклали 20 оваца
Trenutno na sajtu: 309       |       Podeli:
25.11.2021 | 0 коментар(а)



Прибој – Браћи Вељовић, Милутину и Миодрагу, у прибојском селу Грабовица, пси луталице предпрошле ноћи

преполовили су стадо оваца. Крвави пир разјарених паса, преживело је свега 20 од укупно 40 оваца, које су ускоро требале да се ојагње.

Када су око пола 2 иза поноћи, Вељовићи на породичном имању у селу Грабовица надомак Прибоја чули лавеж паса и звона оваца, већ је било касно.

– Кад сам излетео, тор је већ био празан. Десет оваца је заклано, седам рањено, три су нестале а пет оваца питање је хоће ли преживети. Трчао сам колико сам могао да спасим што се спасити може, али џаба – јада се Милутин.
У последњих 40 година, колико сложна браћа Милутин и Миодраг Вељовић гаје стоку, није забележен овакав покољ. Сада већ давне 2014. године су на исти начин изгубили три овце и једно јагње, али да ће у једној ноћи, изгубити готово пола стада оваца, нису могли ни да наслуте.

Милутин Вељовић сточар из околине Прибоја

-Брат и ја живимо сами, кућа до куће, али стоку држимо заједно. Ја имам какву такву плату, али шта ће мој брат којем је ово једини динар за живот?! Ономад су пси у Црнузима поклали овце, чак су и свиње нападали- видите да не можемо да живимо од луталица – каже огорчено Миодраг Вељовић.
Да је у овом крају порастао број паса луталица, сведоче и комшије ловци, из Ловачког удружења Прибој, који кажу да све чешће срећу по петнаестак паса у чопорима, као да организовано крећу у напад на села у потрази за храном.

-Између осталог, ловимо на потезу од Равне ливаде преко Грабовице. Често наше, ловачке псе, пресрећу луталице и тад настаје прави покољ. Људи нас зову, жале се, траже да реагујемо али шта ми ту можемо – знате да не смемо да их дирамо! –иситче искусни ловац Бране Мојићевић.
На лице места изашла је полиција и ветеринар. Након извршеног увиђаја, полиција је потврдила да су овце поклали пси луталице. Свега пар оваца, ветеринар је ушио, мада, како кажу Вељовићи, чини им се да и оне ситно броје. Преосталим седам, видно рањеним овцама, могли су помоћи само касапи и то да им скрате муке, што је по налогу ветеринара и учињено.

– Скоро све овце биле су сјагњене. На сву моју муку, ових дана радим фасаду и изолацију на кући. Сваки дан чекао сам овце да се ојагње, да платим преосталих 80.000.00 динара мајсторима. Остао сам без оваца и без јагњади – дупла штета а дуг ме и даље чека – жали се Милутин.

Браћа Вељовић ће потражити помоћ од локалне самоуправе, у нади да покушају да надокнаде бар део штете. По налогу ветеринара а у складу са прописима, поклане овце су закопане. Остаје да се види да ли ће Вељовићи добити помоћ од општине. До сада је Општинско веће у Прибоју колико-толико излазило у сусрет несрећним пољопривредницима.

Ако имамо у виду да псе луталице, по закону, нико не сме да убије чак ни затечене на неделу, онда се поставља оправдано питање – А ко ће штитити људе, ако псе штити закон?

ГЗС/ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.783.889 посета
Тренутно на сајту: 309 посетилац(a)