Католички верници данас прослављају Бадње вече 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Католички верници данас прослављају Бадње вече
Trenutno na sajtu: 493       |       Podeli:
24.12.2016 | 0 коментар(а)



Римокатолицка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Бадње вече, уочи Божића,

а београдски надбискуп Станислав Хочевар Божићну посланицу посветио је жени и мајци поруком да као што нема Божића без мајке, тако нам нема ни будућности без мајки.

"Кад у наше време чујемо најгоре погрде и псовке управо на рачун жене, на рачун мајчинства, читаво наше људско биће нужно се узнемири и стресе", рекао је Хочевар.

Наша срца се, каже, заледе посматрајући како често управо жене постају предмет трговине или пак варљивих реклама.

Како не би свачији разум поставио ово логично питање: "Је ли могућа и одакле долази толика агресивност у односу према женама, мајкама и је ли могуће да и данас када се сви сматрамо тако посвећенима чак и да девојчице бивају искоришћаване и злоупотребавање".

Наводећи да као што нема Божића без мајке тако нам нема ни будућности без мајке, он је поручио свима да им ови празници буду срећни и благословени и да буду испуњени новом светлошћу знања а да се срца одушеве у љубави за нови начин живота.

"Нека Господ свима удели мир, радост, праве погледе на живот и довољно снаге на доследно живљење, нека тако буде свима нама и у 2017. години. Свуда нека владају радост и успех", поручио је Хочевар који је традиционалним поздравом "Мир божији, Христос се роди" божићне празнике честитао и верницима који тај празник славе по Јулијанском календару.

Божић 25. децембра, по Грегоријанском календару, прослављају Римокатолицка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена.

Српска и Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора тај празник прослављају према Јулијанском календару, 13 дана касније.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифим, клањају се на Божић верници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.

Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.446.306 посета
Тренутно на сајту: 494 посетилац(a)