Др Лепосавић: Очи молдавских произвођача малине и купине уперене у Србију 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Др Лепосавић: Очи молдавских произвођача малине и купине уперене у Србију
Trenutno na sajtu: 311       |       Podeli:
30.06.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Наш стручњак за воћарство из чачанског Института др Александар Лепосавић тренутно борави Молдавији

где врши обуку везано за гајење јагодастог воћа за малине и купине.

Нашег стручњака је угостио Димитри Троћин, селекционер сората ове две воћне врсте.

Др Александар Лепосавић, фото: Приватна архива

„Димитри Троћин је по занимању електричар, а са селекцијом и стварањем сората купине и малине почео је из хобија. Посрећило му се и до сада је створио једну веома познату купину без бодљи. Дао јој је име Релевант, а са партнером из Пољске је почео њену комерцијализацију. Имали смо више састанака и веома је заинтересован за сарадњу па ми је током прошлог боравка у његовој земљи дао на испитивање у Институту за воћарство неколико резница ове сорте али и патуљасте купине по имену Дима која је интересантна за хобисте. Све биљке су се примиле и одлично напредују у стакларама Института, чекајући следећу сезону када ће дати први род у купињацима код наших произвођача”, рекао је за Глас западне Србије др Александар Лепосавић.

Др Александар Лепосавић, фото: Приватна архива

Василе Гаина иу села Копаћени у области Сингереи из централне Молдавије, каже да је задовољан прошлогодишњим саветима и помоћи која му је пружена, одговорио је да је презадовољан. Малину тренутно продаје око 60 леја, што је три евра. 

Малина коју гаји је двородна сорта и у одличној је кондицији, а људи у читавој Молдавији имају огроман проблем због суше, јер кише месецима нема, па им је угрожена жетва пшенице. Биће низак принос и штуро зрно, а уколико ускоро не буде кише, неизвестан је им је принос кукуруза.

 ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dr leposavic moldavije maline kupine

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.380.523 посета
Тренутно на сајту: 311 посетилац(a)