на овогодишњој 21. Златарској сиријади. Такмичење ће се одржати 28. августа (понедељак) у МЗ Божетићи.
Осим такмичења за најбољи сир где узорак мора бити минимум од три до пет килограма, традиционално ће се бирати најбоља Златарска пита и хељдопита која без неизоставних састојака златарског сира и хељде са обронака златног Златара не би била ткао посебна.
За све учеснике организатор је припремио пригодне поклоне, а за три првопласирана пољопривредника обезбеђене су новчане и робне награде.
Иначе, Златарски сир је један од најпознатијих и најквалитетнијих аутохтоних млечних производа у Србији. Припада групи белих меких сирева, а по садржају млечне масти сврстава се у групу пуномасних сирева. Вековима се справља на традиционалан начин у сеоским домаћинствима подно Златара, у околини Нове Вароши. Једна од главних карактеристика златарског сира је та да се производи од пуномасног крављег млека.
Глас западне Србије