Њиве на траси пута одузимају за пет дана: Власник земљишта на којем ће се градити ауто-пут има право на жалбу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Њиве на траси пута одузимају за пет дана: Власник земљишта на којем ће се градити ауто-пут има право на жалбу
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
28.01.2020 | 0 коментар(а)



Власник њиве на којој је планирана изградња ауто-пута, пруге или неког другог инфраструктурног објекта мораће писаним путем да се
Фото: РИНА, илустрација

изјасни о предлогу за експропријацију најкасније у року од пет дана! Ако не буде задовољан понудом, може се жалити Министарству финансија у року од осам дана, али жалба не спречава издавање решења о грађевинској дозволи и пријаву радова на његовом земљишту.

Ово су само неке од новина које доноси Предлог закона о посебним поступцима ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја за Републику Србију, који је у Скупштини Србије бранила министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

У ситуацијама када се не може утврдити адреса пребивалишта власника некретнине или уколико није завршена оставинска расправа после његове смрти, држава ће поставити привременог заступника, који ће учествовати у поступку "продаје" земљишта, док се не утврде наследници.

По пријему изјашњења власника или привременог заступника, надлежни орган ће имати рок од највише пет дана да донесе решење о експропријацији непокретности. Овим актом се поступак "отуђења" земљишта, који је некада трајао месецима, па и годинама завршава у року од десетак дана.

У образложењу закона је наведено да решавање имовинско-правних односа пре издавања потребних дозволе одузима много времена, јер се путеви и пруге обично пројектују и граде на више хиљада катастарских парцела што значи да треба регулисати односе са исто толико власника, па због тога радови често касне са реализацијом.

Михајловићева је рекла да Министарство има много искуства у реализацији великих пројеката и да је у претходном периоду било много проблема у решавању имовинско-правних односа.

Због тога су често морале да се мењају и грађевинске дозволе, за шта је потребно доста времена и то је разлог зашто смо предложили посебан закон који ће то уредити, како бисмо убрзали реализацију пројеката - рекла је Михајловићева. - За 2020. годину планирали смо почетак новог инвестиционог циклуса, за пројекте вредне око пет милијарди евра.

Министарка је представила укупно 13 закона и истакла да ће се Предлогом закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, домаћи прописи додатно ускладити са регулативом Европске уније, када је у питању издавање грађевинских дозвола. Он доноси и једноставнији поступак издавања лиценци за инжењере.

Аутобуси брже до коридора

Министарка Михајловић је рекла да је у 2019. пуштено у саобраћај око 130 километара нових ауто-путева. Она је истакла да измене Закона о превозу путника у друмском саобраћају, које су такође биле на дневном реду, треба, између осталог, да омогуће ефикасније усаглашавање редова вожње у јавном међумесном саобраћају, које ће пратити динамику изградње нових ауто-путева. До сада није била таква пракса него се чекало и по годину дана да би аутобуси могли да почну да користе нове деонице на коридорима.

Безбедњацима осам уместо шест спратова

На дневном реду је био и предлог измене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности. Михајловићева је истакла да је једина измена повећање максималне спратности зграда са шест на осам спратова. 

Први станови за припаднике снага безбедности биће завршени крајем фебруара или почетком марта у Врању - рекла је министарка грађевинарства. - До краја априла ће бити расписани тендери за изградњу укупно око 8.000 станова.

ГЗС/ Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.461.447 посета
Тренутно на сајту: 349 посетилац(a)