Биолошка терапија успешно лечи псоријазу, а на листи је РФЗО 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Биолошка терапија успешно лечи псоријазу, а на листи је РФЗО
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
30.10.2020 | 0 коментар(а)



У Србији од псоријазе болује 140.000 људи, а десет одсто има тежи облик болести за који постоји одобрена иновативна терапија, али о томе

ни пацијенти, ни лекари нису довољно информисани, саопштено је на конференцији за новинаре одржаној поводом обележавања Светског дана борбе против псоријазе.
После више од шест година оболели од псоријазе у нашој земљи су успели да се изборе да лекови за биолошку терапију, који не утичу само на симптоме, већ и на изазиваче болести, буду на позитивној листи, али ту иновативну терапију, од процењених 2.500 добија само 281 пацијент, нагласила је проф. др Мирјана Милинковић-Срећковић, дерматолог Клиничког центра Србије.
Право на биолошку терапију имају особе са средње тешким и тешким формама обољења, или особе који имају лош квалитет живота или лош скор целокупне клиничке слике рекла је др Милинковић-Срећковић и додала да је услов и да је пацијент пробао бар једну од класичних конвенционалних терапија која није дала резултате.

"Већина пацијената псоријазу добије рано, још у детињству или у раној младости, а лекару се обрате после више од 20 година. Међутим, ако се почне раније са терапијом, мања је шанса да се развију придружене болести, јер код ових пацијената постоји повећан ризик од компликација кардиоваскуларног система, цревних запаљенских болести, дијабетеса, гојазности, депресије…,“ истакла је Милинковић-Срећковић.

Окидач ове системске болести може бити стрес, јака инфекција, чак и јача упала грла, навео је начелник дерматологије КБЦ Звездара др Предраг Мајцан.

Медицина напредује и постоје терапије које ту неизлечиву, озбиљну системску болест стављају под контролу, рекао је Владимир Кецић, председник удружења Пацијенти против Псоријазе 3П.

Он је позвао пацијенте да истражују, јер ни оболели, а ни лекари у примарној медицини нису довољно информисани о свим могућностима које су им доступне.

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


psorijaza lek srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.468.612 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)