Позната глумица излечила карцином дојке молећи се на извору посвећеном Светој Петки у Винчи 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike             

 
Позната глумица излечила карцином дојке молећи се на извору посвећеном Светој Петки у Винчи
Trenutno na sajtu: 423       |       Podeli:
22.08.2020 | 0 коментар(а)



Топола – Света Петка у српском народу је позната као заштитница жена и многи верују у њене исцелитељске моћи.
Извор Свете Петке код Тополе за који се верује да је лековит, фото: РИНА

На девет километара од Тополе, у селу Винча,  ушушкан и сакривен у природи од које застеј дах налази се извор воде, за коју се верује да је лековита, а који је посвећен управо овој светитељки.

„Бројни су путници намерници који управо овде долазе по воду, умивају се и моле. Давне 1935. године извор је обележен каменом плочом и од тада је једно од најпосећенијих места у овом селу“, каже за РИНУ, мештанин  Зоран Костић.

Да је извор Свете Петке посебан и чудотворан верује се још од давне 1935. године. Преко осам деценија ту се верујући народ окупља, посебно 27. Октобра када православни Хришћани прославаљају Свету Петку.

„Према причама наших предака, које се преносе са колена на колено, на овом извору пре много година излечио се повређени дрвосеча. У нашем крају многи се баве овим тешким послом и повреде су често опасне по живот. Верује се да након што га је посекла секира, дрвосеча је дубоку рану опрао водом са извора, која је за врло кратко време поптуно зацелила. Од тада се ово место сматра лековитим“, рекао је Зоран.

Ушушкан у атару села Винча код Тополе, фото: РИНА

Овом светом водом једна позната глумица је излечила карцином дојке и од тада црква и мештани овог села улажу посебан труд да овде буде урађено све што је потребно. Пре неколико година захваљујући њиховој ажурности, делимично је уређен прилаз до овог места, а вода је освештана.

„Потребно је још доста тога да се уради, али најважније је да се обезбеди пут. До извора се долази кривудавом стазом кроз шуму, дугачком око километар. Може се само пешке,  па се врло лако може десити да се посетиоци оклизну  и падну“, рекао је Зоран.

Када чујете све ове људске приче и њихова веровања, не можете остати равнодушни, јер чуда заиста постоје и ко верује, десиће се и њему.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izvor topola voda lekovitost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.723.249 посета
Тренутно на сајту: 423 посетилац(a)