Опрез кад купујете робу на акцији, снижене цене крију цаку трговаца која вам се неће свидети 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Опрез кад купујете робу на акцији, снижене цене крију цаку трговаца која вам се неће свидети
Trenutno na sajtu: 364       |       Podeli:
24.10.2017 | 0 коментар(а)



Акције и попусти маме са свих страна, надовезују се једни на друге различитим поводима

летње снижење, јесење, славско... Међутим, питање је колико је безбедно куповати робу на акцији јер су често у питању намирнице пред самим истеком рока трајања.

Чест је случај да у пекарама цена пецива буде снижена у послеподневним и вечерњим часовима. Кувана јела се продају упола цене, а у неким посластичарницама постоји чак и "happy hour", када обично током последњег радног сата можете купити два колача по цени једног. Читави одељци у великим маркетима са производима на акцији због истека рока нуде литар млека, виршле или рендани сир по цени од 50 до 100 динара.

- Акцијске понуде су у интересу и продаваца и купаца. Трговци се решавају робе која је још увек исправна, а потрошачи купују регуларан производ за мање новца, и то је економски и законски потпуно у реду и исплативо. Формално-правно, тај рок не може да се пролонгира и рачуна се да након његовог истека намирнице нису ваљане. Наравно, мора се урачунати и време потребно за употребу - објашњава Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача Београда, истичући да својства одређене намирнице не смеју да се промене све док је она у року.

Неретко се дешава да купци буду непријатно изненађени прелепљеном декларацијом са датумом који продужава рок трајања, што је законом кажњиво.

- Верујем да се такве ствари дешавају, у прошлости више него данас јер се прописи пооштравају, а казне су високе. Потрошачи се јављају и жале се да када отворе амбалажу производа, испостави се да је намирница неисправна. Врате се у трговину у жељи да је замене или да добију новац натраг, а продавци беспоговорно пристају на то - навео је Богосављевић, истакавши да је довољно контактирати с инспекцијском службом, која затим алармира ону која је задужена за дати проблем.

Нутрициониста Милка Раичевић каже да не можемо кривити прехрамбену индустрију и трговине јер је купац дужан да зна шта купује и да чита декларације.

- Онај ко купи нешто 20 одсто јефтиније и то искористи, он је на добитку. Могу да разумем оне који купују на акцијама у жељи да уштеде или купе више, али не и оне који таквим намирницама пуне замрзиваче. Одмрзну храну после, рецимо, месец дана, мислећи да је у реду, али није, рок је истекао - упозорила је Раичевићева.

Такође, она истиче да последице могу бити благе, попут дијареје, али и да могу озбиљно угрозити здравље, поготово ако се редовно понавља такав образац понашања, због чега како истиче Раичевићева нужно је пробудити одговорност потрошача.

Дуготрајне намирнице

Шећер, со, пиринач, мед и сирће много после датума назначеног на паковању могу се користити. Шећер не сме да буде у контакту са водом, а сирће је безбедно због алкохолног врења. Ове намирнице не треба држати у пластичној амбалажи. Навођење рока трајања није потребно код: свежег воћа и поврћа, вина, пецива и колача - који се с обзиром на састав и намену потроше у року од 24 сата од производње.

Јестиво и после рока

Пастеризовано млеко може да потраје и дуже од наведеног датума уколико се држи на хладном, као и јаја, конзерве. Тестенина је такође постојана, док се домаћице служе и триком да замрзну хлеб који после неколико минута печења у рерни готово да има укус свежег. Велика количина соли сачуваће чипс и када је на отвореном, док се не треба бринути ни због светлих трагова на одстајалој чоколади. То је само маст која је избила, а та посластица је такође прилично дуготрајна.

Извор: Блиц, Маша Милојковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.910.471 посета
Тренутно на сајту: 365 посетилац(a)