Директори у здравственим установама и до - пензије 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Директори у здравственим установама и до - пензије
Trenutno na sajtu: 287       |       Podeli:
21.03.2019 | 0 коментар(а)



Сваки директор здравствене установе који покаже изузетне менаџерске способности моћи ће да буде именован на ту функцију више пута,

практично неограничен број, ако Скупштина Србије усвоји предлог новог закона о здравственој заштити о којем расправа, како нам је у уторак потврђено у Министарству здравља, почиње последње недеље марта. Али и услови за избор директора биће оштрији него досад.

За разлику од садашњег решења, дефинисаног законом из 2005. године, којим је директоровање "орочено" на највише два узастопна именовања од по четири године, предлогом новог закона предвиђено је да изузетан руководилац и менаџер, који се такође бира на четири године, може бити поново именован. Тиме се практично укида досадашња административна забрана по којој директор, без обзира на то што се показао као добар руководилац здравствене установе, мора да оде са те позиције јер је потрошио два узастопна мандата.

- Пракса је показала драстичне разлике у успешности у руковођењу здравственом установом, и на основу тог искуства радна група за израду предлога новог закона заузела је став да не треба да се одричемо добрих менаџера само због административних разлога - објашњавају за "Новости" творци предлога новог закона. - Колико је ко успешан руководилац, егзактно је проверљиво, па и на основу завршних извештаја установа.

На овакав предлог није било ниједне примедбе у радној групи за припрему предлога закона:

- Ова мера побољшаће квалитет рада у здравству. Многи од најугледнијих људи у нашој медицини нису заинтересовани да руководе установама, јер сматрају да ће то умањити њихове потенцијале за бављење медицином и науком, али искуство је показало да то што је неко врхунски стручњак за медицину, не мора да буде и најбољи менаџер, и обрнуто.

Предлогом новог закона пооштрени су и услови за именовање руководилаца управних и надзорних одбора. И они ће морати да имају високо образовање.

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.167.857 посета
Тренутно на сајту: 286 посетилац(a)