Данас је Видовдан 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас је Видовдан
Trenutno na sajtu: 340       |       Podeli:
28.06.2017 | 0 коментар(а)



Парвославни верници данас обележавају један од највећих српских празника, Видовдан. За овај празник се везују

многа веровања, која се вековима преносе с колена на колено.Видовдан због свевидеће моћи старог словенског божанства Вида, важи за дан прорицања и гатања, најчешће уз помоћ траве вид, познате у народу и као видац, видић, видовка или видовчица. Управо ова травчица је оно што ће вам требати за извођење вековима старог ритуала.

Видовдан је непокретни верски празник. Српска православна црква Видовдан је први пут унела у своје календаре крајем 19. века иако у списима не постоји светац са овим именом. Данас се обележава сећање на Свете мученике Вита, Модеста и Крискентија, пророка Амоса, као и Светог мученика кнеза Лазара и Свете Српске мученике у знак сећања на легендарни Косовски бој из 1389. године.

Ипак, у ранијим временима овај дан је био посвећен Световиду, једном од највећих словенских богова, па се и највећи број обичаја везује за традицију много старију од хришћанства. У народним предањима, Световид лечи од очних болести и омогућава слепима да прогледају, па се Видовдан сматра и празником за очи, односно празником који "отвара очи".

Верује се да на Видовдан треба устати пре зоре и, гледајући према Сунцу, рећи: "Ој Видо, ој Видовдане, дај ми вид док сам жив!"

У неким крајевима наше земље, овај вид се набере вече уочи Видовдана и стави у посуду са водом, где стоји до ујутру. На Видовдан "се ваља" да се сваки члан домаћинства умије водом видовком, за коју се верује да може да исцели многе ране и болести.

Други, на Видовдан гледају какво је време: ако данас буде ведро, сву одећу треба изнети напоље да се проветри и напуни добром енергијом. Ако буде облачно, потребно је прекрстити облаке, па ће и киша која падне бити благотворна и добра за усеве.

На Видовдан се избегава сваки рад. Са друге стране, "ваља се" да се једе зрело воће. У Качеру подно Рудника на Видовдан су изношене и кесе с новцем - да се види и изброји ко је колико у претходној години постигао.

На овај дан се не игра и не пева у знак поштовања према мртвима.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.784 посета
Тренутно на сајту: 341 посетилац(a)